Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu

Arbeid & Pensioen


Waarborg voor goed werkgeverschap

Zinvol werk dat gewaardeerd wordt en een inkomen voor nu en later: dát is de kern van arbeid en pensioen. Of u nu ondernemer, bestuurder, manager, werknemer of gepensioneerd bent: zinvol werk en een inkomen behoren tot de basisbehoeften. Om die behoeften te waarborgen, zijn arbeids- en pensioenspecialisten onontbeerlijk, want dit rechtsgebied is in Nederland mede door de invloed vanuit Europa gecompliceerd. De Clercq adviseert en begeleidt dagelijks vele ondernemingen, werkgevers, HR-functionarissen en werknemers inzake hun rechten en plichten bij arbeid en pensioen. Het voorkomen én oplossen van geschillen en problemen, dáár maken we al heel lang ons werk van.

Het recht op arbeid wordt terecht beschouwd als een groot goed. Zelfontplooiing, zelfrespect en een inkomen dat een goed leven mogelijk maakt: het arbeidsrecht omvat veel méér dan werken alleen. Het gaat over mensen en organisaties. Over hoe ze zich tot elkaar verhouden. En over hoe ze omgaan met de snelle ontwikkelingen waarmee ze worden geconfronteerd.

Organisaties innoveren, fuseren, reorganiseren, bezuinigen, outsourcen en creëren nieuwe functies. Werknemers moeten langer doorwerken, een leven lang leren, zich ontwikkelen en wennen aan toenemende arbeidsmobiliteit. De overheid bezuinigt, verandert wetten, versobert vangnetten en legt meer verantwoordelijkheid bij werkgevers. Al deze ontwikkelingen leiden tot meer dynamiek op de arbeidsmarkt en tot nieuwe vormen van arbeid en werkprocessen. Flexibiliteit en digitalisering staan daarbij centraal, nét als de (persoonlijke) ontwikkeling van mensen en teams. Organisaties én mensen moeten hierop inspelen, zowel tijdens als na de loopbaan. En ook het pensioenstelsel moet snel worden vernieuwd. Dit alles leidt tot complexe situaties die – mits goed aangepakt – ondernemingen en medewerkers verder helpen.

Ons ervaren en gespecialiseerde team Arbeid & Pensioen volgt deze dynamiek op de voet en analyseert de gevolgen daarvan. Vanuit de grote lijnen en met een HR-gerichte blik ontwikkelen we – praktisch, creatief en op een kwalitatief hoog niveau – uw oplossingen voor morgen. Daarnaast delen we graag onze kennis: we doceren, we publiceren en we verzorgen webinars en lezingen, steeds vanuit ons enthousiasme voor dit mooie specialisme.

Focusgebieden

 • Individueel en collectief ontslag;
 • Reorganisaties en herstructureringen;
 • Overgang van onderneming;
 • Aanstellings- en aannamebeleid;
 • De totstandkoming van arbeidsvoorwaarden: van cao’s tot personeelsregelingen;
 • Wijziging en harmonisatie van arbeidsvoorwaarden;
 • Flexibele arbeid: rechten en plichten voor inleners, uitleners en zzp’ers;
 • De arbeidsrechtelijke positie van statutair bestuurders;
 • De zieke werknemer en andere arbeidsongeschiktheidsvragen;
 • Arbo-vraagstukken;
 • Disfunctioneren en dossieropbouw.

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft de laatste tien jaar tot volle tevredenheid alle arbeidsrechtelijke kwesties bij De Clercq ondergebracht. De adviezen en de aanpak zijn punctueel, trefzeker en snel geleverd.”

Wim Weijland Directeur Rijksmuseum van Oudheden

Onze aanpak

Het team Arbeid & Pensioen van De Clercq is een van de grootste en bekendste gespecialiseerde arbeidsrechtteams van Nederland. We werken voor een breed scala van cliënten, variërend van nationale en internationale bedrijven in de industrie tot zorginstellingen en van musea en orkesten tot overheids- en onderwijsinstellingen. Voor een aantal daarvan zijn we al jarenlang huisadvocaat.

Cliëntgericht, pragmatisch en resultaatgericht, zo laat onze aanpak zich het best omschrijven. Heldere communicatie, directheid en eerlijkheid zijn daarbij cruciaal. We verdiepen ons bovendien grondig in het DNA van uw organisatie, zodat u verzekerd bent van dienstverlening die bij u past. En we pakken het arbeidsrecht op vanuit het perspectief van HR: wat heeft ú nodig om snel te kunnen schakelen? Zeker bij complexe trajecten zoals fusies en reorganisaties worden we daarom graag zo vroeg mogelijk bij het proces betrokken.

Vaak worden de beste resultaten bereikt met teamwork. Daarom werken we graag samen met andere partijen. Met onze collega’s van het team Ondernemingsrecht bijvoorbeeld, maar ook met externe kennispartners op het gebied van outplacement, werving & selectie, re-integratiebegeleiding, arbodiensten en fiscalisten.

Onze advocaten staan bekend om hun persoonlijke benadering en scherpe oog voor de menselijke verhoudingen én de achterliggende belangen. Standaardoplossingen kennen we niet: we streven naar een bestendige oplossing, afgestemd op úw situatie. Hiervoor proberen we partijen met respect voor ieders belang en op basis van gelijkwaardigheid bij elkaar te brengen. Vaak lukt dat door constructief overleg, al dan niet onder begeleiding van een van onze MfN-registermediators.

Ligt een bevredigende oplossing niet direct binnen bereik, dan voorziet het arbeidsrecht in tal van (gerechtelijke) procedures. Onze advocaten hebben ruime proceservaring en kunnen uw belangen uitstekend verdedigen in kwesties met betrekking tot ontbinding van arbeidsovereenkomsten, opzegging, kennelijk onredelijk ontslag, loonvordering en werkgeversaansprakelijkheid. Daarnaast zijn ze vertrouwd met kantongerechtsprocedures, UWV-procedures en kort geding-procedures. Cruciaal daarbij is dat we elke zaak optimaal voorbereiden: we kennen uw branche, uw onderneming én uw dossier van a tot z.

Blogs in Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen

Contactpersonen

Advocaat / Partner / Mediator

Henriëtte van Baalen

Advocaat / Partner / Mediator

Ernst van Win

Evenementen in Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen

The Legal 500

The Legal 500 heeft haar 2023 rankings vrijgegeven. De Clercq Advocaten Notariaat behoort tot de top op het gebied van Arbeidsrecht. De Clercq Advocaten Notariaat wordt erkend voor haar ‘specifieke expertise op het gebied van Medezeggenschapsrecht’.