Boksen

Bij het boksen wil je ook niet worden overmand door emoties, want dan loopt zo’n bokspartij niet. Sta je afwachtend in je hoek, terwijl het er juist om gaat dat je in beweging bent en op de goede manier je stoten zet. Je punt maakt. Ontwijkt. Om te kijken naar wat die ander doet in de ring: anticiperen, reageren, patronen zien. Kortom: denkwerk alom. En dat kan niet als je emoties de overhand nemen. Gebeurt dat toch, dan heb je iemand nodig die je even kan resetten. Een bokscoach die met een handdoek frisse lucht in je gezicht wappert. Die je helpt om je te herpakken.

Aan de mediationtafel

Wat er in de boksring gebeurt, lijkt op wat wij als mediators doen. Wij begeleiden mensen door hun conflict. Zien wat de patronen zijn waarin zij vastlopen. Zien waar de emoties de overhand nemen, kunnen de-escaleren waar nodig, zodat partijen weer in staat zijn om zich te herpakken. Zodat ze in contact kunnen blijven met de ander en weer koers kunnen bepalen.

En net als de scheidsrechter in de boksring, zeggen wij soms ook: BREAK! Het moment dat een wedstrijd vastloopt, partijen lijf aan lijf verstrengeld zitten met vier bokshandschoenen die een beetje in het wilde weg slaan. Dat gebeurt in figuurlijke zin soms ook aan de mediationtafel. Dan is het tijd om even uit te zoomen. Soms kan dat aan tafel door met elkaar te bespreken wat er nou precies gebeurt. Soms is het goed om echt even te schorsen en de “ring” te verlaten. Even de kamer uit, resetten, om daarna weer constructief verder te kunnen.

Ready to rumble!

Wat dat betreft is de boksring een geweldige metafoor voor de mediationtafel, zeker als je het vergelijkt met het boksen zoals op deze foto. Dat was een mooie  wedstrijd voor een goed doel en met een gelijkwaardige tegenstander. Dat heb je nodig om een pot boksen neer te kunnen zetten, waarin een ieder haar eigen punten mocht maken, zonder de ander te beschadigen. En met een scheids die je af en toe een break gunt. Want inspannend is het! En ook dat kenmerkt het mediationproces. Er wordt doorgaans hard gewerkt aan de mediationtafel, maar wel voor het goede doel.

Meer weten?

Meer weten over mediation? Neem gerust contact op met het mediationteam van De Clercq.

Ernst van Win en Henriëtte van Baalen