Opleiding

Jeroen studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Michigan. Hij studeerde cum laude af. In 2022 rondde hij de Grotius specialisatieopleiding Informaticarecht (cum laude) af en in 2023 voltooide hij de specialisatieopleiding Cybercrime & Cybersecurity aan de Leiden Law Academy.

Carrière

Tijdens zijn studie werkte Jeroen onder andere als repetitor Europese rechtsgeschiedenis, deed ervaring op bij een advocatenkantoor in Den Haag en leerde (websites) programmeren. Na het behalen van zijn masterdiploma werkte hij enkele jaren als IT-jurist binnen de overheid. Sinds 2018 versterkt hij het technologieteam van De Clercq.

Dagelijkse praktijk

Dagelijks adviseert en procedeert Jeroen op het gebied van het IT-recht. Hij adviseert over transacties voor clouddiensten (SaaS, PaaS, IaaS), implementatie van ERP-systemen of complexe (internationale) privacy vraagstukken. Hij heeft ruime ervaring met de beslechting van IT-geschillen, zowel in mediation, arbitrage als voor de overheidsrechter. Ook wordt hij vaak ingeschakeld bij grote cyberaanvallen of andere cyberincidenten, zoals ransomware-aanvallen, DDoS-aanvallen, CEO-fraude of diefstal van bedrijfsgeheimen.

Selected cases

Lead counsel voor een internationale organisatie bij transacties van meerdere miljoenen euro’s voor gebruik van Google Cloud en AWS (IaaS, PaaS).

Advies aan een grote Nederlandse aanbieder van e-learnings bij een transactie voor gebruik van een leermanagementplatform (PaaS, SaaS).

Lead counsel voor een Nederlandse softwareontwikkelaar bij transacties met verschillende onderzoeksinstellingen en technologiebedrijven in o.a. de VS, Australië en Zwitserland.

Advies aan een managed service provider in de nasleep van een grote ransomware-aanval.

Vertegenwoordiging van een Nederlands IT-bedrijf in een gerechtelijke procedure over een mislukt agile softwareontwikkelingsproject, met als resultaat dat de claim van de eisende partij van meer dan een miljoen euro werd afgewezen.

Advisering van een Nederlands bedrijf in een geschil met een Amerikaans technologiebedrijf over o.a. het eenzijdig aanpassen van de licentiemetriek van een low-code platform.

Vertegenwoordiging van een Nederlands/Spaans retailbedrijf in een internationale (mediation) procedure over een mislukte ERP-implementatie, resulterend in schadevergoeding van zowel de softwareleverancier als de implementatiepartner.

Advies aan een Nederlandse SaaS-aanbieder over de status van een SaaS-oplossing voor ziekenhuizen onder de Medical Devices Regulation (MDR).

Advisering van een internationale organisatie over de verdediging tegen een claim van meerdere miljoenen euro’s ingediend door een Amerikaanse softwareleverancier met betrekking tot additioneel gebruik van on-premise software in verband met een datacentermigratie.

Vertegenwoordiging van een Nederlandse overheidsorganisatie in een historische arbitragezaak over een mislukt IT-project, met als resultaat dat tientallen miljoenen euro’s werden verhaald op de IT-leverancier ten gunste van de Nederlandse belastingbetaler.

Nevenactiviteiten

  • Lid van de Nederlandse Vereniging voor Informatietechnologie & Recht (NVvIR)
  • Lid van de Vereniging Privacy Recht (VPR)
  • Lid van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI)
  • Lid van de Nederlandse Vereniging van Beëdigde Informaticadeskundigen (NVBI) (geassocieerd lid)
  • Lid van de Vereniging Informaticarecht Advocaten (VIRA).

Publicaties

September 2023 – “Privacy-law aspects of artificial intelligence, Data, Cybersecurity and Privacy”

Maart 2023 – “Noot Gerechtshof Den Haag 22-03-2022, Computerrecht 2023/118”

Juni 2023 – “10 tips om inzageverzoeken soepel af te handelen” AG Connect

Februari 2023 – “Fors herstel inschrijvingen op IT-aanbestedingen” AG Connect

Januari 2023 – “Zo zorg je voor passende informatiebeveiliging: 10 lessen uit uitspraken van de Autoriteit Persoonsgegevens” AG Connect

Mei 2022 – “Foutje bij IT-aanbesteding geen halszaak meer” AG Connect

Januari 2022 – “Betere contracten voor betere software: meetlat voor kwaliteit” AG Connect

2022 – “Aansprakelijkheid voor digitale beveiligingsgebreken, in: Multidisciplinaire aspecten van digital security” (DeLex 2022)

2021 – “Privacy en Corona-apps, in: Multidisciplinaire aspecten van COVID-19 apps” (DeLex 2021)

November 2020 – “Schikken of procederen? Overheid procedeert zelden tegen falende ICT-leverancier” AG Connect

Juni 2020 – “Is dit een doorgifte? Op zoek naar een definitie van de doorgifte van persoonsgegevens” AG Connect

September 2019 – “Privacy and blockchain, Data, Cybersecurity and Privacy”

Rechtsgebiedenregister

Jeroen heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd:

 

  • Informatierecht/IT recht
  • Privacyrecht

 

Deze registratie verplicht hem elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd rechtsgebied.