Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Aanbestedingen

Leveren ander type product na gunning toegestaan?

Per van der Kooi

12 oktober 2010 - < 1 minuten leestijd

Stel, je doet als inschrijver mee aan een aanbestedingsprocedure. Bij de inschrijving schrijf je in met product type X1. Je wint de opdracht maar na ondertekening van de overeenkomst wil je toch liever (het veel goedkopere) product X2 gebruiken. Moet de aanbestedende dienst dit altijd toestaan?

Het Hof Leeuwarden heeft zich vorige week over een dergelijke kwestie gebogen. Het Hof herhaalt de hoofdregel dat gebruik van een alternatief product onder omstandigheden is toegestaan. Het toelaten van een alternatief product mag echter niet leiden tot een substantiële wijziging van de opdracht. Vraag is dan of de aanbestedende dienst ook verplicht is om het aangeboden alternatief toe te staan? Het Hof heeft aangegeven dat een aanbestedende dienst gehouden kan zijn om het alternatieve product te aanvaarden, indien het product volstrekt gelijkwaardig is. Dit vereist dat de gelijkwaardigheid van het alternatief redelijkerwijs geen punt van discussie kan zijn.

Voor vragen of meer informatie kunt u terecht bij Per van der Kooi en Menno de Wijs, advocaten bouwrecht en aanbestedingsrecht.

Ook interessant?