Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Aanbestedingen

De voorsprong van de zittende inschrijver

27 december 2010 - < 1 minuten leestijd

Wanneer de zittende inschrijver (de huidige dienstverlener van de aanbesteder die de vorige aanbesteding heeft gewonnen) meedoet bij een (her)aanbesteding, heeft deze inschrijver het voordeel dat hij de aanbesteder goed kent.

Deze inschrijver heeft immers de afgelopen jaren de diensten voor de aanbesteder verricht die opnieuw worden aanbesteed. In de rechtspraak was al bepaald dat deze kennisvoorsprong niet in strijd is met het gelijkheidsbeginsel.

Hoe zit het echter met de zittende inschrijver die als adviseur bij voorbereiding van de heraanbesteding betrokken is en vervolgens zelf inschrijft op de aanbesteding? In beginsel staat dit de eerlijke mededinging niet in de weg. Dit kan anders zijn indien de adviseur beschikking heeft gekregen over gegevens die niet ter beschikking staan van de overige inschrijvers en deze gegevens de adviseur een relevante voorsprong geven met betrekking tot zijn inschrijving waardoor een aanmerkelijk risico op concurrentievervalsing bestaat, aldus de voorzieningenrechter Leeuwarden. Dat de adviseur het bestek eerder kende dan de andere inschrijvers omdat hij het bestek heeft opgesteld, heeft niet per definitie tot gevolg dat hij een relevante voorsprong heeft gehad. Het is aan de verliezende inschrijver om deze relevante voorsprong aannemelijk te maken.

Voor vragen of het delen van uw eigen ervaringen op het terrein van het aanbestedingsrecht kunt u terecht bij Per van der Kooi en Menno de Wijs, advocaten bouwrecht en aanbestedingsrecht.

Ook interessant?