Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen

‘Eens gegeven blijft gegeven’ maar niet als sprake is van politiek primaat!

Barbara van Dam

9 december 2015 - < 1 minuten leestijd

De ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam heeft onlangs weer eens bevestigd dat wanneer een ondernemer de OR zonder enig voorbehoud (onverplicht) advies heeft gevraagd, de voorschriften van het adviesrecht inclusief de beroepsprocedure daarop onder het motto ‘eens gegeven blijft gegeven’ van toepassing zijn.

Opmerkelijk is echter dat de ondernemingskamer nu geoordeeld heeft dat een dergelijk onvoorwaardelijk gevraagd advies aan de OR niet voor beroep vatbaar is, als sprake is van het politiek primaat. De ondernemingskamer heeft hiermee gekozen voor een praktische oplossing omdat anders een democratisch genomen besluit, waaraan een politieke afweging ten grondslag ligt, alsnog wordt getoetst door een rechter.

In dit geval zou de vrijheid van het college van B&W en de gemeenteraad om zelfstandig de voor- en nadelen van het desbetreffende besluit af te wegen worden aangetast. De OK komt hiermee terug op zijn eerdere opvatting uit 2012 (ECLI:NL:GHAMS:2012:BV7331 OR gemeente Middelburg).

Vragen? Neem contact op!

Renate Vink, advocaat arbeidsrecht en Barbara van Dam, paralegal

Ook interessant?