OR Live

De Clercq is als partner tijdens dit evenement aanwezig. Er zijn interessante lezingen, workshops en er is volop mogelijkheid om te netwerken. Kijk voor meer informatie en het programma op de website.

 

Wij verzorgen de volgende workshops:

 

Je wordt als ondernemingsraad verrast door een besluit van de bestuurder. Je vraagt je af of de OR hierover niet had moeten adviseren of instemmen. Een scenario dat veel ondernemingsraden wel eens overkomt. Je hebt dan geen invloed gehad op het organisatiebeleid en de juiste procedures zijn niet doorlopen. Hoe ga je hier als ondernemingsraad mee om? Wat zijn de (juridische) mogelijkheden en – misschien wel het belangrijkste – hoe kan de ondernemingsraad voorkomen dat dit nogmaals gebeurt en ervoor zorgen dat de OR wezenlijke invloed kan blijven uitoefenen?

Door: Montse Rogríguez Escudero

 

Voor kwalitatief goede medezeggenschap is kennis vereist. Kennis over: de organisatie, de competenties binnen de OR, de rechten en bevoegdheden van de OR, het voeren van een goede dialoog met de bestuurder, het stellen van open vragen op het juiste moment en het voeren van onderhandelingen. Maar hoe komt de OR aan de juiste kennis en hoe zorgt de OR ervoor de kennis op peil te houden? Uit het nalevingsonderzoek van de WOR (2023) volgt dat ondernemingsraden het recht op scholing niet altijd goed benutten. Voor de minister is dit aanleiding een verplicht scholingsplan voor ondernemingsraden mee te nemen in haar voorstel om de WOR te actualiseren. Daar hoeven we niet op te wachten. Elke OR kan nu al, al dan niet met behulp van zijn ambtelijk secretaris, een scholingsplan opstellen. In deze workshop laten wij zien hoe je een scholingsplan met korte- en lange termijn ontwikkeldoelen opstelt, welke tools je daarvoor kunt gebruiken en hoe dit kan bijdragen aan goede medezeggenschap.

Door: Renate Vink-Dijkstra en Annette Tas (MEDE)

 

De markt is volop in beweging. Bedrijven fuseren of nemen een ander bedrijf over. De medezeggenschap heeft een belangrijke rol bij dergelijke complexe trajecten. Om invloed uit te kunnen oefenen is het van belang dat de OR al in een vroeg stadium wordt aangehaakt en dat hij zijn strategie bepaalt. Tijdens deze workshop brengen wij de verschillende fasen van een dergelijk traject in kaart en leert u hoe de OR maximaal invloed uit kan oefenen.

Door: Eveline Bakker en Barbara van Dam-Keuken

 

Reorganisatie en OR

Kritische succesfactoren

De wereld verandert snel. Verduurzaming, energietransitie, een krappe arbeidsmarkt, de opkomst van AI en (geo)politieke spanningen hebben allemaal effect op de omgeving van jouw organisatie. Hoe bereidt jouw organisatie zich voor op de toekomst? Misschien met een reorganisatie, in één keer of stapsgewijs? Dit is een grote klus, ook voor jou als lid van de OR. Je moet advies geven over financiële en organisatorische aspecten, de gevolgen voor het personeel en welke maatregelen daarvoor nodig zijn. Je benadert dit vanuit twee perspectieven: de toekomst van de organisatie en de belangen van de medewerkers. Geen makkelijke taak dus. Tijdens deze interactieve workshop bespreekt Jan-Pieter een aantal belangrijke succesfactoren, zoals het belang van vroegtijdig overleg, het krijgen van steun van de achterban en het maken van goede afspraken.

Door: Jan-Pieter Vos

 

Wij zien u graag bij één of meerdere van onze workshops, tot 16 oktober!

Vragen?

Neem voor vragen contact op met Renate Vink-Dijkstra.