Introductie

Kun je jezelf kort voorstellen en iets vertellen over je carrière als advocaat?

Op mijn 39e ben ik advocaat geworden. Daarvóór was ik journalist in Duitsland en lector aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen in Curaçao. In 1995 ben ik begonnen als advocaat bij Pels Rijcken (het kantoor van de landsadvocaat) in Den Haag, ben daar lang partner geweest en ruim tien jaar geleden geswitched naar De Clercq. Gedurende al die jaren ben ik ook met de Antillen en Curaçao verbonden gebleven, sind 2009 als hoogleraar Staatsrecht en staatkundige vernieuwing. In Nederland was ik behalve in de advocatenpraktijk ook actief in het bestuur van de advocatuur. Onder meer ben ik deken geweest van de Haagse Orde van Advocaten.

Achtergrond en expertise

Wat zijn je specialisatiegebieden? Waarom zouden cliënten jou moeten inroepen als advocaat? 

Mijn specialisatie is het staats- en bestuursrecht. Kortom alles was met het functioneren van de overheid en met de verhouding tussen burgers en overheid te maken heeft. Ik wil blijven geloven dat de overheid van ons allemaal en er voor de burgers is, ook al is de realiteit een stuk taaier. In de loop der jaren heb ik de overheid van alle kanten leren kennen en weet hoe de hazen lopen. Daar ligt mijn toegevoegde waarde. Als je als burger iets wilt van de overheid, moet je de overheid zover krijgen dat ze echt naar je luistert. Een hele uitdaging. Soms gaat dat niet zonder rechter en ook dan blijft het een uitdaging.

De Clercq Advocaten Notariaat

Wat onderscheidt De Clercq Advocaten van andere advocatenkantoren?

Bij De Clercq staat de cliënt centraal. Dat lijkt vanzelfsprekend maar is het niet.

Uitdagingen en Successen

Kun je een uitdagende of interessante zaak delen die je tot een succes hebt volbracht/altijd hebt onthouden?

Ik heb echt de meest interessante en uiteenlopende zaken gedaan, van radiofrequenties, spoorwegtracés en roofkunst tot asbestboetes, dakkapellen en de kleur verf die voor een monumentaal pand mag worden gebruikt. Het gaat altijd om belangen, mensen en emoties, dat maakt elke zaak even interessant.

Advies voor Cliënten

Wat is het belangrijkste advies dat je zou geven aan cliënten die juridische bijstand zoeken?

Kom op tijd, als er aan de voorkant nog iets te beïnvloeden is. Aan het einde van het besluitvormingsproces is het vaak al te laat.

Zijn er specifieke trends of ontwikkelingen binnen jouw specialisatiegebied op dit moment waar cliënten op moeten letten?

Door het Groningse aardgas en de Toeslagenaffaire ligt de overheidsbesluitvorming meer dan ooit onder het vergrootglas. Dat biedt kansen voor burgers, mits goed aangevlogen. Maar: de overheid is een tanker. Koersveranderingen kosten heel veel tijd.

Toekomstvisie

Hoe zie je de toekomst van de juridische sector, met name binnen jouw specialisatiegebied?

Artificial Intelligence gaat ongetwijfeld ook het functioneren van de advocatuur veranderen. Het zal ons in staat stellen sneller te werken en tegen lagere prijzen. Dat geldt zeker voor het standaard proceswerk. Maar de menselijke factor zal het verschil blijven maken. Veel van ons werk heeft een strategisch karakter. Daar blijven we toch echt de grijze cellen voor nodig hebben.

Persoonlijke interesses

Wat doe je graag buiten je werk om te ontspannen? Zijn er wellicht boeken, podcasts, of andere bronnen die je recentelijk hebt gelezen of geluisterd naar die je zou aanbevelen?

Ik lees heel graag biografieën. Wat mensen van hun leven maken en wat het lot met levens doet. Vorig jaar heb ik achter elkaar de vuistdikke biografieën over Willem I, II, en III gelezen. Daardoor is eindelijk de negentiende eeuw echt voor mij gaan leven.

En sport. Ik vergeet alles om mij heen als ik badminton speel. Dat doe ik al mijn hele leven lang een of twee keer per week.

Afsluiting

Heb je nog laatste woorden of adviezen voor onze cliënten of lezers van deze nieuwsbrief?

Carpe diem en Never give up!