De kwestie

In augustus 2011 wilde profvoetballer Messi zijn eigen naam als Europees beeldmerk registeren. Hij deponeerde het volgende beeldmerk voor onder meer kleding en sportartikelen:

Bij de inschrijving van het merk Messi bij het Europese Bureau voor Intellectuele Eigendom (hierna: EUIPO) werd bezwaar gemaakt door het Spaanse bedrijf Massi, dat fietsartikelen maakt. Het EUIPO wijst het bezwaar toe. Volgens het EUIPO bestond er verwarringsgevaar tussen de merken, omdat de merken “MASSI” en “MESSI” bijna identiek op visueel en fonetisch vlak zijn. Slechts een beperkt deel van het relevante publiek zou het begripsmatige verschil tussen beide merken inzien. Bovendien stelde het EUIPO dat alleen voetbalfans zouden weten dat de naam verwijst naar Lionel Messi.

Messi gaat tegen de uitspraak van het EUIPO in hoger beroep. Het Gerecht vernietigt vervolgens de beslissing, omdat  er geen sprake is van verwarringsgevaar tussen “MESSI” en “MASSI”. De bekendheid van de profvoetbalspeler weegt op tegen de visuele en fonetische punten van overeenstemming tussen zijn merk en het merk “MASSI”. Het Europese Hof van Justitie heeft de uitspraak van het Gerecht gisteren bevestigd, wat betekent dat het merk Messi alsnog ingeschreven kan worden.

Neymar wint van zakenman

Het Gerecht gaf de Braziliaanse profvoetballer Neymar in 2012 ook al gelijk. Hij had bezwaar ingediend tegen de merkregistratie „NEYMAR”. Een Portugese zakenman wilde het merk deponeren voor schoenen, petjes en andere kleding. Het Gerecht oordeelde dat de registratie van het woordmerk NEYMAR ongeldig was, omdat de registratie ‘te kwader trouw’ was gedaan. Het was overduidelijk dat de zakenman wilde profiteren van de bekendheid van Neymar.

Teun Pouw, Advocaat IT-IE-recht en BMM-merkengemachtigde

met dank aan student-stagiaire Daisy Brugman