Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen

Breaking: Deliveroo wint rechtszaak om schijnzelfstandigheid

23 juli 2018 - < 1 minuten leestijd

Vandaag heeft de kantonrechter Amsterdam besloten dat Sytze Ferwerda, de Deliveroo-bezorger die met behulp van belangenorganisaties een procedure tegen Deliveroo was begonnen, géén arbeidsovereenkomst met Deliveroo heeft. De gesloten overeenkomst tussen Deliveroo en de maaltijdbezorger was bedoeld als zzp-contract, aldus de kantonrechter.

Voor meer informatie over de uitkomst van de rechtszaak, kunt u op deze link klikken.

Interessant om op te merken is dat de kantonrechter aangeeft dat het huidige arbeidsrecht niet aansluit bij de arbeidsverhoudingen die voortkomen uit de (relatief) nieuwe platformeconomie. Wij pleiten al een langere tijd voor de invoering van een zogenoemde ‘tussencategorie’, zoals ze die in Engeland kennen. Een Nederlandse variant van ‘the worker’ zou bedrijven en werknemers/opdrachtnemer meer vrijheid geven om met elkaar te contracteren, met dien verstande dat wettelijk een aantal ‘basisrechten’ toekomen aan diegene die onder een Nederlandse tussencategorie werken. In verschillende wetsvoorstellen is het kabinet hier overigens al mee bezig, zo hebben we begrepen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Lees dan ook het eerdere blog over schijnzelfstandigheid. Deze discussie en ook de andere ontwikkelingen op ZZP-gebied volgen we op de voet. Wilt u daarover op de hoogte blijven? Volg dan ons kennisblog of schrijf u in voor de nieuwsbrief!

Ook interessant?