Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Overzicht Delen
IT, IE & Privacy

Pas op met “gratis” modelcontracten

6 januari 2014 - < 1 minuten leestijd

Door de rechtbank Midden-Nederland is een opvallende uitspraak gewezen. Het betrof een kwestie waarin een “model” voor een arbeidsovereenkomst centraal stond, dat door een advocatenkantoor via internet ter beschikking was gesteld. De rechtbank oordeelt dat de omstandigheid dat advocatenkantoren via internet gratis modellen van overeenkomsten aanbieden, nog niet maakt dat deze modellen zonder vergoeding mogen worden gebruikt.

In juridisch opzicht valt hier niets op af te dingen: de overeenkomst is opgesteld door een advocatenkantoor dat dit – naar mag worden aangenomen – met zorg en aandacht heeft gedaan. De betreffende overeenkomst zal hiermee al snel kunnen worden aangemerkt als “een werk met een eigen oorspronkelijk karakter en een persoonlijk stempel van de maker” als bedoeld in de Auteurswet. Om deze reden kan dan ook terecht de bescherming van de Auteurswet worden ingeroepen. Op grond van artikel 1 Aw heeft de auteursrechthebbende immers het uitsluitend recht om dergelijke (model)overeenkomsten openbaar te maken en te verveelvoudigen. Anderen mogen dit in beginsel alleen met voorafgaande toestemming van de auteursrechthebbende. Een vraag van andere aard is natuurlijk of advocatenkantoren er verstandig aan doen producten aan te bieden die gratis lijken, maar het niet zijn.

Ondernemers met vragen op het gebied van IE-/ICT-recht of algemeen contractenrecht kunnen in ieder geval altijd geheel vrijblijvend met mij contact opnemen. Geen (verborgen) kosten…

Teun Pouw, advocaat IE/ICT

Ook interessant?