Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Overzicht Delen
IT, IE & Privacy

Richtlijn Consumentenrechten: op naar heldere en uniforme e-commerce regelgeving voor de hele EU

13 mei 2013 - < 1 minuten leestijd

Bij de Tweede Kamer is de Richtlijn Consumentenrechten in behandeling. Deze Richtlijn is eerder reeds aangenomen door het Europees Parlement en moet enkele eerdere richtlijnen (deels) gaan vervangen.

Doel is onder meer om uniformiteit na te streven in de EU, zodat consumenten gestimuleerd worden ook meer “over de grens” te shoppen. De gedachte is dat de consument hiertoe meer genegen zal zijn, indien bij hem het vertrouwen bestaat dat in andere landen dezelfde waarborgen gelden.

Met deze richtlijn gaat een aantal belangrijke veranderingen doorgevoerd worden, met name op het terrein van e-commerce. Zo komt er een duidelijkere (lees: strengere) informatieplicht voor de webshop-houders, onder andere met betrekking tot de identiteit van de verkoper, de kenmerken van het product en de (totaal)prijs. Verder wordt onder meer de herroepingstermijn verlengd (tot veertien dagen na ontvangst van het product), dient een “herroepingsformulier” te worden meegezonden aan de klant en zijn reeds aangevinkte “keuzevakjes” in de toekomst uit den boze.

Het is de bedoeling dat de richtlijn eind van dit jaar in wetgeving is omgezet en dat de nieuwe regels van toepassing zijn op (nieuwe) overeenkomsten vanaf juni 2014. Wij houden u uiteraard op de hoogte.

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze blog? Dan kunt u terecht bij Teun Pouw, advocaat IE-/ICT-recht.

Ook interessant?