Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Vastgoed, Overheid & Notariaat

Wijziging Leegstandwet; tijdelijke verhuur van woningen wordt gemakkelijker

Per van der Kooi

25 augustus 2012 - < 1 minuten leestijd

De Ministerraad heeft onlangs ingestemd met een voorstel tot wijziging van de Leegstandwet. Beoogd wordt om het gemakkelijker te maken woningen tijdelijk te verhuren.

Voor woningen die te koop staan geldt niet langer een maximale huurprijs op grond van het puntensysteem voor huurwoningen. De verhuurder mag voortaan dus zelf de huurprijs van de woning vaststellen. Voor tijdelijke verhuur is wel nog altijd een vergunning van de gemeente en toestemming van de hypotheekverstrekker nodig. De vergunning van de gemeente geldt voor maximaal 2 jaar en kan ten hoogste 3 keer met een jaar worden verlengd.

Woningen die bestemd zijn voor sloop of renovatie mogen voortaan maximaal 7 jaar in plaats van de thans geldende periode van 5 jaar worden verhuurd.

De wet verruimt ook de mogelijkheid om leegstaande gebouwen zonder woonbestemming, zoals kantoorgebouwen, scholen en ziekenhuizen als woonruimte te verhuren. Dat kan nu voor de duur van 5 jaar, na inwerkingtreding van de wet mag dat gedurende 10 jaar.

Bij tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandwet heeft de huurder geen huurbescherming. De huurovereenkomst eindigt automatisch als de vergunning van de gemeente is verlopen. Tussentijdse opzegging is mogelijk. Voor de huurder geldt een termijn van 1 maand, voor de verhuurder een termijn van (minimaal) 3 maanden.

Per van der Kooi, advocaat huurrecht

Ook interessant?