Roep om alternatieve financieringen

De roep om alternatieve financieringen is groot. Nu huren onbetaalbaar dreigt te worden, willen steeds meer mensen een woning kopen. Banken houden echter de hand op de knip, waardoor sommige groepen kansen missen. Vooral startups springen in dat gat. Met alternatieve financiering voorzien zij in een serieuze behoefte. Daarbij staan ze wel voor een uitdaging, zegt Janbert Heemstra.

‘De meeste startups hebben veel verstand van marketing, doelgroepen benaderen en het ophalen van geld, maar niet van hoe ze overeenkomsten op een goede manier moeten vastleggen – en dat is toch heel belangrijk. Want als je dit niet goed juridisch afdicht, loop je risico. Op alternatieve financiering is veel regelgeving van toepassing, en je wilt niet dat een partij naar de rechter stapt, omdat het contract niet voldoet aan de wet. Ook fiscaal moet het allemaal kloppen, dus dat moet je vooraf goed toetsen en helemaal dichttimmeren.’

Verder lezen, download het volledige interview (PDF) met Janbert Heemstra, notaris bij De Clercq Advocaten Notariaat, zoals dat is verschenen VG Visie Zomer Wonen (2022).