De gevolgen van de pandemie zijn verder duidelijk terug te zien bij de merken die zich richten op producten voor thuisconsumptie: zo is de waarde van het merk Douwe Egberts het afgelopen jaar gestegen met 59% en is dit merk hiermee de snelste stijger in de top 30. Hier is een duidelijke link zichtbaar met de groei van de consumentenmarkt. Andere grote stijgers in Nederland zijn Thuisbezorgd.nl en Bol.com, hetgeen eveneens niet verbaast.

Het virus en het bier

En wat betekent het coronavirus eigenlijk voor het merk Corona? De gevolgen leken in eerste instantie groot. De start van de uitbraak viel samen met het Chinese Nieuwjaar, waardoor de vraag in groeimarkt China enorm afnam (zo bevestigde AB Inbev in haar jaarverslag). Er bleek verder een enorme toename te zijn bij zoekmachines als Google van zoektermen als “corona beer virus”, waarmee onmiskenbaar een link wordt gelegd tussen het virus en het biermerk. CNN berichtte aan het begin van de pandemie zelfs dat 38% van de Amerikanen geen Corona-bier meer zou kopen. De grootste bierbrouwer van de wereld AB Inbev zou zelfs overwegen de naam van het bier te wijzigen in Coronita.

Kunnen we dan geen binnenkort geen Corona meer bestellen? Dat lijkt wel los te lopen: uit marketingonderzoek blijkt dat Nederlandsers het biermerk vooral nog steeds associëren met bier, zomer, Mexico, frisheid en het partje citroen of limoen in de flessenhals. Ik reken mezelf ook tot deze categorie en kan niet wachten er weer een op een terras te kunnen bestellen.

Teun Pouw

Advocaat IT-/IE-recht en BMM-merkengemachtigde