Achtergrond

Deze zaak was aangespannen door de Stichting Keurmerk Veilig Daten (SKVD), de Consumentenbond en concurrerende datingsites Pepper, Matchmedia en Relatieplanet (tezamen SKVD c.s.). Wat was er gebeurd? Cupidos, althans één van haar vennoten, heeft op meerdere datingsites profielen aangemaakt van verschillende vrouwen. Vanuit deze profielen werd een groot aantal klanten van de betreffende websites benaderd met de mededeling dat zij interesse hadden in (een date met) deze klanten, maar dat ze de desbetreffende datingsite zouden verlaten. Zij vroegen de klanten daarom met hen mee te gaan naar Cupidos.nl. Zo werd bijvoorbeeld op Lexa.nl een profiel geplaatst van Vera, een vrouw van 28 jaar. Het profiel van Vera was aangemaakt met het e-mailadres van één van de vennoten van Cupidos en betaald vanaf het bankrekeningnummer van deze zelfde vennoot. Vanuit dit profiel is 180 keer het volgende bericht aan klanten van Lexa.nl gestuurd:

Heej! Zal je me willen opzoeken op Cupidos.nl Ga mijn profiel hier namelijk verwijderen, heb het niet echt naar mijn zin. Maar wil jou wel graag leren kennen hihi! Mijn GB is daar fristi. Ben daar nog wel even online , hoop op een leuk berichtje van je daar !! Xx

Pepper heeft in mei 2014 aangifte gedaan van oplichting. Uit onderzoek was gebleken dat vanuit een nepprofiel binnen een uur tweeduizend berichten waren verstuurd naar andere leden. Leden van Pepper werden met een nepprofiel naar Cupidos.nl gelokt, waarvoor zij vervolgens een bedrag van EUR 37,50 betaalden. Daarnaast zou Cupidos de foto’s en gegevens van de nepprofielen hebben gekopieerd van Facebookpagina’s.

Vorderingen

Kort weergegeven heeft SKVD c.s. aan haar vorderingen ten grondslag gelegd dat Cupidos c.s. onrechtmatig jegens consumenten heeft gehandeld door consumenten door middel van misleidende informatie en nepprofielen te lokken naar de website(s) van Cupidos. Tevens is sprake van oneerlijke handelspraktijken, meer specifiek van misleiding. Daarnaast handelde Cupidos onrechtmatig jegens haar concurrenten doordat zij door middel van een profiel met onwaarheden klanten weglokte van een website. De datingbranche in het algemeen lijdt hierdoor schade.

Oordeel voorzieningenrechter

Alle vorderingen van SKVD c.s. worden toegewezen. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter hebben Cupidos en haar vennoten onrechtmatig gehandeld jegens consumenten in het algemeen en meer in het bijzonder jegens de deelnemers van SKVD, waaronder Pepper, MatchMedia en Relatieplanet, en is tevens sprake van misleiding als bedoeld in artikel 6:193c lid 1 onder a BW. Dat op een datingsite nepprofielen worden geplaatst is niet te voorkomen, maar dat een datingsite zelf nepprofielen plaatst op zowel haar eigen site als op concurrerende datingsites acht de voorzieningenrechter in strijd met hetgeen in het maatschappelijk verkeer betaamt en derhalve onrechtmatig. Dat de profielen zijn aangemaakt door tevreden klanten van Cupidos.nl, zoals Cupidos en één van haar vennoten ter zitting hebben aangevoerd, acht de voorzieningenrechter niet aannemelijk. De voorzieningenrechter verbiedt Cupidos profielen aan te (laten) maken op websites van deelnemers van SKVD. Tevens spreekt de voorzieningenrechter een verbod uit tot het plaatsen van nepprofielen op de datingsites van Cupidos zelf. Voorts wordt aan Cupidos een dwangsom opgelegd van EUR 5.000,- per overtreding (met een maximum van EUR 100.000,-), waarbij ieder aangemaakt nepprofiel en ieder verstuurd bericht als afzonderlijke overtreding zal gelden.

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel, neemt u dan contact op met ons team IT, Privacy & Cybersecurity.