Snelle ontwikkelingen

Dat er veel belangstelling is voor 3D-printing is niet zo verwonderlijk, want 3D-printen zal naar verwachting een grote vlucht nemen. 3D-printen wordt niet voor niets de belangrijkste uitvinding sinds de drukpers genoemd. Voor iedere ondernemer kunnen de gevolgen van 3D-printen dan ook merkbaar zijn. Door 3D-printen kan immers op elke plek en op elk moment worden geproduceerd. Ondernemers hoeven hierdoor niet langer voorraden aan te houden. Bovendien zullen de productiekosten dalen, waardoor uitbesteding van de productie naar lagelonenlanden zal afnemen. Naast deze snelle ontwikkelingen, draagt ook de snelle daling van de aanschafkosten van een 3D-printer bij aan het snel toenemende succes van 3D-printing. Eenvoudige 3D-printers zijn al te koop vanaf € 500,–.

Consument print binnekort zelf

Het thema van het congres luidt dan ook niet voor niets: “Open the gate of the 3rd Industrial Revolution”, aldus Natascha van Duuren. Onderzoeks- en adviesbureau Gartner voorspelt dat de opkomst van 3D-printing ook de consument in staat zal stellen om thuis objecten te printen. Denk aan het printen van speelgoed of huishoudelijke voorwerpen. Ook het printen van voedsel is mogelijk. Zo werkt TNO aan een 3D-voedselprinter die voedselpuree kan uitprinten dat op “echt” eten lijkt. TNO verwacht dat 3D-geprint voedsel over vijf jaar in verzorgingstehuizen zal worden geserveerd.

Juridisch aspect

De opkomst van 3D-printing roept ook juridische vragen op. Advocaat Willem Balfoort, die samen met Natascha van Duuren in China zal spreken: “Met een 3D-printer is het eenvoudiger dan ooit om producten op grote schaal na te maken en hiermee inbreuk te maken op intellectuele eigendomsrechten. Denk daarbij aan het auteursrecht, modellenrecht, octrooirecht en het merkenrecht. Bovendien kunnen met een 3D-printer op (soms) eenvoudige wijze ‘ongewenste objecten’ zoals vuur- en steekwapens, onveilige medicijnen en drones geproduceerd worden. Ook de vraag wie aansprakelijk is als een 3D-geprint object niet goed functioneert en hierdoor schade veroorzaakt, kan straks een actuele vraag worden. Onderwerpen genoeg dus om het internationale publiek in China over toe te spreken.”

Vragen?

Heeft u vragen over het juridische aspect of over de toekomst van 3D-printing,  neemt u dan contact op met Natascha van Duuren, Advocaat/Partner IE/ICT-recht