Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
CoronaVastgoed, Overheid & Notariaat

Gedwongen verkoop van woning door curator gaat ‘on hold’

30 april 2020 - 2 minuten leestijd

Naarmate de tijd verstrijkt, wordt duidelijk dat de coronacrisis invloed heeft op alle facetten van het recht. Reguliere bevoegdheden, termijnen en werkwijzen worden opgeschort of gewijzigd. Ook voor curatoren geldt dat de ‘business as usual’ tijdelijk geen doorgang vindt. Zo zette de rechtbank Midden-Nederland eerder deze maand een streep door de plannen van de curator met betrekking tot het uitoefenen van zijn executiebevoegdheid.

Faillissement

Na een faillissement van zijn onderneming is de heer A. door de rechtbank veroordeeld tot betaling van € 150.000,-. De curator wilde dit vonnis executeren en heeft beslag laten leggen op de woning van de heer A. Het uiteindelijke doel van de beslaglegging is executoriale verkoop van de woning.

Oordeel

Voorlopig zal de curator echter niet kunnen overgaan tot ontruiming en verkoop van de woning; daar steekt de rechtbank Midden-Nederland een stokje voor. De rechter is van oordeel dat, onder de huidige buitengewone omstandigheden (lees: de coronacrisis), de curator, net als hypotheekverstrekkers, een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft om gedwongen verkopen zoveel mogelijk te voorkomen. De rechter verwijst hierbij naar de afspraak van 7 april 2020 tussen banken en verzekeraars met de rijksoverheid, waarbij werd afgesproken dat wegens achterstallige betalingen geen gedwongen woningverkopen zullen plaatsvinden.

Verkoop woning uitgesteld

Concreet betekent dit voor de curator dat de woning in ieder geval tot 1 juli 2020 niet mag worden verkocht. Deze periode kan worden verlengd, indien de crisis daartoe aanleiding geeft, aldus de rechter.

Tot slot merkt de rechter nog op dat het de curator wel vrij staat om voorbereidende procedures voor een gedwongen verkoop van de woning alvast in gang te zetten.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

In deze (financieel) moeilijke tijden wordt met regelmaat een beroep gedaan op de solidariteit en verantwoordelijkheid van verschillende instituties. Klaarblijkelijk dienen ook curatoren terughoudend te zijn bij het uitoefenen van hun (executie)bevoegdheden. De maatschappelijke verantwoordelijkheid rust daarmee ook op deze beroepsgroep. Een curator mag dus niet zomaar overgaan tot executie.

Voor meer vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met één van onze specialisten van het team Vastgoed, Overheid & Notariaat.


Blogserie ‘De juridische gevolgen van het coronavirus’

Wilt u meer informatie over de juridische gevolgen van het coronavirus? Onze specialisten volgen de ontwikkelingen op de voet en houden u via kennisblogs steeds op de hoogte. Alle relevante informatie op het gebied van Arbeidsrecht, Medezeggenschapsrecht, Ondernemingsrecht, vastgoed en bestuursrecht en IT, IE & Privacy leest u in onze uitgebreide blogserie ‘De juridische gevolgen van het coronavirus’. Bij nieuwe ontwikkelingen wordt deze uiteraard steeds direct aangevuld. Voor een overzicht van alle blogs in deze blogserie, klik hier.

Juridische Corona Helpdesk

De gevolgen van het coronavirus (COVID-19) zijn immens. De maatschappelijke impact is nog niet te overzien. Wat betekent dat voor uw onderneming of organisatie? Met het oog op al uw vragen en vanuit een integrale aanpak vanuit al onze teams opent De Clercq een Juridische Corona Helpdesk. Onze specialisten zijn per direct 24/7 bereikbaar voor al uw vragen. Chat live of ontvang een kort advies per mail. Meer info? Klik hier!

Ook interessant?