Appels en peren lijken op elkaar

De strijd is ontstaan na de inschrijving van het beeldmerk hier rechts door het bedrijf Pear Technologies. Pear technologies is net als Apple een tech bedrijf dat is gespecialiseerd in dezelfde werkzaamheden. Apple is tegen deze inschrijving in oppositie gegaan bij de European Union Intellectual Property Office (EUIPO). Volgens Apple zou het namelijk gaan om een beeldmerk dat te veel overeenkomt met het welbekende Apple-logo. De appel en de peer komen namelijk uit dezelfde familie en zijn nauw verwant door o.a. hetzelfde silhouet en in dit geval de zwarte kleur. Dit kan voor verwarring zorgen bij de consument. Daarnaast wordt het ‘steeltje’ van de peer op dezelfde manier gebruikt als in het Apple-logo. Apple heeft gelijk gekregen van de EUIPO.

Pear heeft het er niet bij laten liggen en is tegen deze beslissing in beroep gegaan bij het Gerecht van de Europese Unie. Zij stelt namelijk dat sprake is van twee compleet verschillende beeldmerken.

Beroep

Het uitgangspunt is dat bij de vergelijking gekeken moet worden naar het beeldmerk als geheel, aldus het Gerecht. Voor het relevante publiek (de consument) moet het onderscheid duidelijk zijn en moet niet een link worden gelegd tussen beide beeldmerken. Hiervoor moeten zowel de visuele als de conceptuele gelijkenissen/verschillen worden beoordeeld.

Visuele en conceptuele vergelijking

Allereerst stelt de rechtbank  dat het om twee verschillende objecten gaat, namelijk een peer en een appel. Het beeldmerk van Pear bestaat uit verschillende vierkanten die door hun plaatsing de vorm van een peer aannemen. Daarnaast is ook het woordelement ‘pear’ opgenomen in het beeldmerk. Hierbij geeft de rechter wel de kanttekening dat dit woordelement alleen van belang is voor consumenten die de Engelse taal beheersen. Tevens oordeelt de rechtbank dat de ‘steeltjes’ boven aan beide beeldmerken niet hetzelfde zijn. Bij de appel gaat het namelijk om een blad en bij de peer om een steel. Het relevante publiek zal daarom zonder enige moeite het verschil kunnen zien tussen beide beeldmerken, met of zonder kennis van de Engelse taal.

Tot slot stelt de rechtbank dat het Apple-beeldmerk het concept heeft dat een ‘hap’ uit de appel is genomen en de appel dus hol is. Het beeldmerk van Pear heeft dit concept niet en wekt, ondanks de losse vormen, het idee van een peer die ‘heel’ is. De rechtbank acht op grond van de bovengenoemde bevindingen dat het besluit van de EUIPO niet in stand kan blijven.

Voor Apple staat de mogelijkheid van hoger beroep nog open. Ik houd u uiteraard op de hoogte van het eventuele verdere verloop.

http://www.bailii.org/eu/cases/EUECJ/2019/T21517.html

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel, neemt u dan contact op met ons team IT, Privacy & Cybersecurity.