Dit evenement is geannuleerd vanwege uitval van sprekers. Een nieuwe datum wordt later bekend gemaakt. Reeds ingeschreven deelnemers ontvangen een update.
Tijdens het evenement ‘Starten met AI’ geven AI-specialisten Natascha van Duuren en Jeroen van Helden (De Clercq Advocaten Notariaat) samen met experts van Landscape, creating value with AI inzicht in werken met AI. Is deze technologie iets voor uw organisatie? Wat is nodig om concreet met AI te beginnen?
Wat houdt AI en datagedreven werken in? Welke vragen moet u stellen bij het starten van AI-projecten binnen de organisatie? Op wat voor manieren (en binnen welke soorten processen) kunt u AI inzetten? Met welke juridische issues moet u rekening houden? Hoe zit het met privacy? Hoe kunt u eventuele risico’s zo klein mogelijk houden?
Na deze presentatie weet u:
- Wat verschillende begrippen betekenen: big data, AI, machine learning etc.
- Hoe deze begrippen met elkaar samenhangen.
- Voorbeelden van toepassingen.
- Of AI zinnig is voor uw organisatie.
- Meer over AI & Privacy.
- Meer over AI & Aansprakelijkheid.
- Met welke tips u van start kunt gaan.
Deelnemers ontvangen gratis een exemplaar van het boek Multidisciplinaire aspecten van Artificial Intelligence. Redactie: N.H.A. van Duuren en V.A. de Pous; Uitgeverij deLex, Amsterdam, 2020.
Programma:
15:30 uur Inloop
16:00 uur Start presentaties
18:00 uur Borrel
18:30 uur Einde
De bijeenkomst wordt georganiseerd i.s.m. Landscape, creating value with AI.
Datum: maandag 21 maart 2022
Locatie: Hoge Rijndijk 306, Leiden
Aanmelden
Aanmelden kan via onderstaand formulier.
In deze training bespreken we welke beveiligingsmaatregelen conform de privacywetgeving moeten worden genomen om datalekken te voorkomen. U leert wat u binnen uw bedrijf of instelling kunt doen om een risicogerichte structuur aan te brengen op het gebied van informatiebeveiliging en datalekken. De training is voor managers of andere medewerkers die (dagelijks) te maken hebben met informatiebeveiliging en privacy binnen hun organisatie.
Bescherm uw organisatie tegen datalekken
Iedere organisatie beschikt over persoonsgegevens, bedrijfsgeheimen of andere vertrouwelijke informatie en heeft daarom belang bij het op orde hebben van de informatiebeveiliging. Ook wetgever en (privacy)toezichthouder roeren zich op dit gebied, waardoor regulering toeneemt en open normen geleidelijk aan een concretere betekenis krijgen. Om u wegwijs te maken in de juridische aspecten van informatiebeveiliging en datalekken organiseren wij deze training waarin we niet alleen kennis delen, maar ook casuïstiek behandelen en voldoende ruimte is voor eigen vragen of casuïstiek.
Het programma
Tijdens de training bespreken wij de belangrijkste elementen waaruit informatiebeveiliging binnen uw organisatie dient te bestaan, welke beveiligingsmaatregelen conform de privacywetgeving moeten worden genomen ter voorkoming van incidenten en datalekken, wat een datalek precies is, wat de verschillende meldplichten inhouden, welke afspraken contractueel over incidenten en datalekken moeten worden gemaakt en welke administratie en interne procedures vereist zijn. Daarnaast leggen we een aantal casussen voor om de opgedane kennis meteen toe te passen. Uiteraard is ruimte aanwezig om vragen te stellen of eigen relevante casuïstiek te bespreken.
Na deze training heeft u toepasbare kennis over:
- Informatiebeveiliging en benodigde structuren;
- Passende technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen conform de privacywetgeving;
- Meld- en documentatie plichten in verband met incidenten en datalekken;
- Te maken afspraken met leveranciers en klanten.
Datum: Donderdag 19 mei 2022
Tijd: 09:00–13:00 uur, inclusief lunch
Locatie: De Clercq Advocaten Notariaat, Hoge Rijndijk 306 (2314 AM) Leiden
Prijs: € 275,- (excl. btw)
Michelle Wijnant is als advocaat binnen het De Clercq Team IT, IE & Privacy de specialist Privacy & Security. Zij rondde de specialisatieopleiding (senior) ICT-jurist af en behaalde meerdere certificaten (CISM, CIPP/E, CIPM en CIPT) op het gebied van privacy en security. Michelle adviseert diverse CISO’s en FG’s over de inrichting en uitvoering van hun werkzaamheden.
Jeroen van Helden treedt op als lead counsel bij IT-transacties en IT-geschillen. Ook adviseert hij organisaties bij grote beveiligingsincidenten, zoals ransomware aanvallen. Hij heeft specifieke expertise op het gebied van softwarelicenties, gegevensbescherming, IT-contracten en compliance-kwesties.
Voor wie is dit evenement geschikt?
Bent u een privacy, security of compliance officer, adviseur of medewerker of heeft u een andere functie waarbij u dagelijks te maken krijgt met informatiebeveiliging en privacy? Dan is deze training geschikt voor u! Meld u direct aan via onderstaand formulier.
Wat onderscheidt de arbeidsovereenkomst van de overeenkomst van opdracht? En wat zijn de arbeidsrechtelijke consequenties als achteraf toch sprake blijkt te zijn van een arbeidsovereenkomst?
Werknemer of niet bij ‘online platforms’? Zelfstandig of (toch) een arbeidsovereenkomst?
Tijdens deze online sessie van 90 minuten bespreekt Jaouad Seghrouchni, arbeidsrechtadvocaat bij De Clercq, op donderdag 27 januari om 08:15 uur recente uitspraken binnen de snelgroeiende platformeconomie. Zo is door bedrijven als Deliveroo, Uber en Helpling de problematiek van de kwalificatie van de arbeidsovereenkomst op scherp gezet. De uitspraken geven nieuwe inzichten die voor alle sectoren relevant zijn.
Na deze ontbijtsessie weet u:
- Wanneer sprake is van een arbeidsovereenkomst.
- Waarmee in de praktijk rekening dient te worden gehouden bij de kwalificatie van een arbeidsrelatie.
- Hoe de arbeidsrelatie tussen een platformwerker en online platform wordt gekwalificeerd.
- Wat de gevolgen van de huidige rechtspraak en aankomende (Europese) wetgeving (kunnen) zijn.
- Wat de consequenties zijn als achteraf geoordeeld wordt dat toch sprake is van een arbeidsovereenkomst.
Programma
08:15 uur – Digitale inloop
08:30 uur – Start sessie
10:00 uur – Einde sessie
Het webinar wordt georganiseerd i.s.m. NVP Netwerk voor HR-professionals.
Aanmelden
Deze sessie is kosteloos toegankelijk voor zowel NVP-leden als niet-leden.
AANMELDEN via de website van NVP Netwerk voor HR-professionals.
De advocatuur staat onder druk. Denk aan de recente aanslagen en dreigementen, alsmede het gebrek aan geld voor de gefinancierde rechtshulp. De Orde heeft zelf haar zaken goed op orde. Het klacht- en tuchtrecht staat als een huis. In februari 2018 zijn de gedragsregels geactualiseerd.
Op 20 november verschijnt van de hand van een aantal leden van de commissie Gedragsregels en van het Hof van Discipline een Boom Basics waarin kort en goed wordt uitgelegd wat het klacht- en tuchtrecht van de Nederlandse Orde van Advocaten inhoudt, hoe de regelgeving in elkaar zit, en met een duidelijke en actuele uitleg van de nieuwe gedragsregels.
Het boekje wordt op 20 november uitgereikt aan de Algemeen Deken van de Nederlandse Orde van Advocaten Johan Rijlaarsdam en aan de waarnemend voorzitter van de Raad van Discipline David Streefkerk.
Ernst van Win en Robert Sanders zijn mede-auteurs van dit boekje dat is verschenen in de serie Boom Basics. Wilt u een exemplaar van het boekje bestellen? Klik dan hier!
071-ICT heeft met Smart071 en de onderwijsinstellingen van Leiden de handen ineengeslagen. Zij organiseren op 10 juli de bijeenkomst: 071-ICT meets Smart071 meets ICT-Onderwijs
Kom 10 juli naar PLNT Leiden en laat je inspireren door een aantal bijzondere ICT-ondernemers uit de Leidse regio. Ontmoet je collega ICT-ondernemers en bekijk de demo’s en projecten van ICT-studenten van mboRijnland, Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden.
Programma
15.30 Inloop
16.00 Opening door Natascha van Duuren, bestuurslid 071-ICT
16.05 Wethouder Yvonne van Delft: belang van digitale innovatie voor de 071-regio
16.10 071 ICT-ondernemers aan het woord over hun successen en mislukkingen:
Tijmen Dobbenburgh, directeur DigitaleFactuur
Harald Werner, CFO en interim CEO van Infotheek Group
Derk de Geus, CEO Paladin Studios
17.10 Aanbod Smart071 door Joris Castermans, projectleider Smart071
17.15 Borrel: demo’s en projecten van het 071ICT-onderwijs:
mboRijnland – CIV Smart Technology
Hogeschool Leiden – Opleiding Informatica en minor Startup Ville
Universiteit Leiden – Applied Data Science Lab
Op maandag 11 maart a.s. van 18:30 – 20:00 uur geeft Michèle van Velzen (in het Frans) een ‘atelier’ met als titel ‘Comment acheter ou vendre un bien immobilier aux Pays-Bas’ in Het Coachhuis West aan de Van Oldenbarneveldtstraat 48C in Amsterdam.
In de presentatie bespreekt zij de belangrijkste wetenswaardigheden omtrent het kopen of verkopen van vastgoed in Nederland vanuit juridisch perspectief.
Het atelier is bedoeld voor Franstaligen. Wilt u hier bij aanwezig zijn? Inschrijven kan via onderstaande website:
L’ASSOCIATION FRANÇAIS DES PAYS-BAS | http://www.francaisdespaysbas.nl/archives/9691
LE FRANCOFIL | http://www.lefrancofil.nl/evenement/atelier-comment-acheter-ou-vendre-un-bien-immobilier-aux-pays-bas-avec-michele-van-velzen/
Met zo’n twintig jaar ervaring in notariële dienstverlening met een accent op de vastgoedpraktijk is Michèle van Velzen een waardevolle adviseur voor (institutionele) beleggers, overheden en projectontwikkelaars. Ze is zelfverzekerd, nauwgezet en resultaatgericht en weet als geen ander het overzicht in complexe zaken te bewaren. Daarnaast onderscheidt Michèle zich doordat ze Nederlandse partijen graag begeleidt bij vastgoedtransacties in Frankrijk én Franstaligen bij vastgoedtransacties in Nederland.
Het Handboek Caribisch Staatsrecht beschrijft op systematische en overzichtelijke wijze het staatsrecht van Aruba, Curaçao en Sint Maarten en van de BES-eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Het boek behandelt het eigen staatsrecht van de Caribische landen en van de BES, hun positie binnen het Koninkrijk der Nederlanden en hun verhouding ten opzichte van Nederland. Naast de theorie komt ook de praktijk van het Caribische staatsrecht uitvoerig aan bod. Die praktijk is boeiend en veelzijdig en laat zien dat het staatsrecht in de Caribische delen van het Koninkrijk sterk leeft.

Het boek is geschreven door Arjen van Rijn, hoogleraar Staatsrecht en staatkundige vernieuwing aan de University of Curaçao en advocaat/partner bij ons kantoor. De hoofdstukken over de BES-eilanden zijn van de hand van Lodewijk Rogier, hoogleraar Staats- en bestuursrecht aan de UoC.
Op donderdag 14 maart a.s. vindt de officiële presentatie van het Handboek Caribisch Staatsrecht plaats. Het programma treft u hieronder aan. Na afloop van de presentatie bestaat gelegenheid het boek met korting aan te schaffen.
15:00 uur | Wirt Soetenhorst | uitgever Boom juridisch | Welkom
15:05 uur | Arjen van Rijn | Het Boek
15:25 uur | Paul Comenencia | lid van de Raad van State van het Koninkrijk voor Curaçao en oud-gevolmachtigde minister van de Nederlandse Antillen – ‘Curaçao en het Koninkrijk’
15:35 uur | Reinier van Zutphen | Nationale ombudsman | Hoe is het om Ombudsman van Bonaire, Sint Eustatius en Saba te zijn?
15:45 uur | Maria van der Sluijs-Plantz | lid van de Raad van State van het Koninkrijk voor Sint Maarten en oud-lid College financieel toezicht | Sint Maarten en het Koninkrijk
15:55 uur | Borrel
Wilt u zich aanmelden voor deze officiële presentatie? Stuur dan een bericht naar s.groen@declercq.com.
Franchise is gebaseerd op duurzaam samenwerken, maar soms ontstaan er ongewild toch conflictsituaties tussen de betrokkenen. Hoe kunnen dergelijke conflicten het beste opgelost worden? Welke middelen heeft een franchisegever tot haar beschikking om problemen te voorkomen, maar ook om ze uiteindelijk op te lossen?
In de presentatie van Jan-Willem Kolenbrander, franchise-advocaat bij De Clercq Advocaten Notariaat, wordt toegelicht welke juridische middelen een franchisegever ter beschikking heeft om conflicten te voorkomen en op te lossen. In de presentatie van Corine de Jong en Sabine Schroeder, allebei professionele mediators, komt vervolgens aan de orde wat de meest voorkomende oorzaken van conflicten zijn en hoe mediation kan bijdragen aan een duurzame oplossing met behoud van de franchiserelatie.
Door het volgen van deze themabijeenkomst krijgt u in een kort tijdsbestek een goed beeld van de manier waarop conflicten kunnen ontstaan, hoe conflicten kunnen worden voorkomen en vooral opgelost kunnen worden. Uiteraard krijgt u ruim de gelegenheid om vragen te stellen aan de sprekers.
Deze bijeenkomst is uitsluitend bedoeld voor franchisegevers. U kunt zich kosteloos aanmelden door een e-mail te sturen naar j.kolenbrander@declercq.com. Indien u vooraf al vragen heeft, dan horen wij dat graag zodat de sprekers dat in hun voorbereiding mee kunnen nemen.
Het programma:
- 16:00 uur Ontvangst
- 16:15 – 16:45 uur Presentatie Jan-Willem Kolenbrander
- 16:45 – 17:30 uur Presentatie Corine de Jong en Sabine Schroeder
- 17:30 uur Afsluiting en borrel
Franchise is gebaseerd op duurzaam samenwerken, maar soms ontstaan er ongewild toch conflictsituaties tussen de betrokkenen. Hoe kunnen dergelijke conflicten het beste opgelost worden? Welke middelen heeft een franchisegever tot haar beschikking om problemen te voorkomen, maar ook om ze uiteindelijk op te lossen?
In de presentatie van Jan-Willem Kolenbrander, franchise-advocaat bij De Clercq Advocaten Notariaat, wordt toegelicht welke juridische middelen een franchisegever ter beschikking heeft om conflicten te voorkomen en op te lossen. In de presentatie van Corine de Jong en Sabine Schroeder, allebei professionele mediators, komt vervolgens aan de orde wat de meest voorkomende oorzaken van conflicten zijn en hoe mediation kan bijdragen aan een duurzame oplossing met behoud van de franchiserelatie.
Door het volgen van deze themabijeenkomst krijgt u in een kort tijdsbestek een goed beeld van de manier waarop conflicten kunnen ontstaan, hoe conflicten kunnen worden voorkomen en vooral opgelost kunnen worden. Uiteraard krijgt u ruim de gelegenheid om vragen te stellen aan de sprekers.
Deze bijeenkomst is uitsluitend bedoeld voor franchisegevers. U kunt zich kosteloos aanmelden door een e-mail te sturen naar j.kolenbrander@declercq.com. Indien u vooraf al vragen heeft, dan horen wij dat graag zodat de sprekers dat in hun voorbereiding mee kunnen nemen.
Het programma:
- 16:00 uur Ontvangst
- 16:15 – 16:45 uur Presentatie Jan-Willem Kolenbrander
- 16:45 – 17:30 uur Presentatie Corine de Jong en Sabine Schroeder
- 17:30 uur Afsluiting en borrel
Voor de cliënten van WIJdezorg, hun naaste familieleden en/of hun verzorgers, verzorgt ons notariaat een lezing. De volgende onderwerpen staan op het programma:
Levenstestament
Er is de laatste tijd veel aandacht voor het “levenstestament”. Dit is een belangrijk document voor de situatie waarin u uw belang niet meer zelf kunt behartigen.
Maar wat is een levenstestament precies en wat is de meerwaarde ervan voor u persoonlijk? U krijgt informatie over het levenstestament en over de verschillende keuzes die u kunt maken zodat u uw belang bij ziekte, wilsonbekwaamheid en/of langdurige afwezigheid optimaal kunt laten behartigen.
Schenken en nalaten
Hoe doet u een geldige schenking? Wat zijn de gevolgen van een schenking? Wat moet u regelen in een testament en wat kunt u ook buiten een testament om rechtsgeldig vastleggen? Deze vragen worden beantwoord en u krijgt praktische informatie over het in gang zetten van een schenking of het opstellen van een testament.
Erfbelasting besparen
Wij Nederlanders staan bekend als een spaarzaam volkje. Dat heeft zeker zijn voordelen maar de Belastingdienst pikt een aanzienlijk graantje mee zodra uw spaargeld in handen komt van uw erfgenamen. Wij voorzien u van tips en wetenswaardigheden over de Nederlandse erfbelasting en schenkbelasting zodat u kunt beoordelen of u belasting kunt besparen door het doen van schenkingen aan uw naaste familieleden of door het opstellen van een testament.

Kandidaat-notaris mr. Caroline van Niekerk verzorgt de lezing en praat alle aanwezigen bij over deze onderwerpen.
Bent u geen cliënt bij WIJdezorg maar wel op zoek naar meer informatie over deze onderwerpen? Neem dan gerust contact op met ons notariaat.