(1) Flexibiliteit
In de praktijk zien wij dat veel werknemers behoefte hebben aan flexibiliteit. Werknemers die meer autonomie ervaren over waar en wanneer ze werken, zijn over het algemeen productiever en meer tevreden. Traditionele werkmodellen (lees: iedere dag van 9 tot 5 op kantoor zitten) zijn niet meer aantrekkelijk. Op welke manier kun je dat veranderen?
Flexibele werktijden
Voor een heel aantal banen is het niet noodzakelijk dat de werknemers van 9 tot 5 werken. Sommige werknemers vinden het prettig als zij hun kinderen naar school kunnen brengen. Anderen werken efficiënter in de vroege ochtend of bijvoorbeeld juist in de avond. Ook zijn er werknemers die het bijvoorbeeld prettig vinden om tijdens de lunchpauze te sporten. Als dat jouw werknemers helpt om efficiënter te werken, dan is het goed om daar als werkgever oog voor te hebben en dit – voor zover mogelijk – te faciliteren. Je kunt onder andere afspraken maken over bepaalde tijdstippen waarop werknemers wel beschikbaar moeten zijn, bijvoorbeeld voor een teamoverleg.
Zit je vast aan een rooster (bijvoorbeeld in de zorg)? Zorg er dan voor dat je de wensen van de werknemer zoveel als mogelijk is meeneemt in het vaststellen van het rooster.
Hybride werken
Flexibel omgaan met de werkplek. Dat is ook iets wat werknemers steeds belangrijker vinden. Thuiswerken is daar een voorbeeld van. Ook dat geeft de werknemer meer flexibiliteit om zijn of haar privéleven met werk te kunnen combineren. Daarnaast werken sommige werknemers thuis efficiënter, omdat zij bijvoorbeeld minder worden afgeleid door collega’s. Zorg er wel voor dat de werknemers een goede en veilige thuiswerkplek hebben. Jouw zorgplicht als werkgever geldt namelijk ook voor de thuiswerkplek van werknemers. Wil je er voor zorgen dat je als team elkaar wel met enige regelmaat ‘in het echt’ ontmoet? Plan dan een vaste dag in waarop jullie als team op kantoor zijn. Door de dagen af te wisselen met andere teams, heb je ook minder werkplekken op kantoor nodig.
En werken vanuit het buitenland? Je ziet het steeds vaker voorbijkomen: de ‘Digital Nomads’. Werken vanuit een campervan, of een mooie plek in Spanje. En waarom ook niet? Natuurlijk kan dat niet binnen elke organisatie. Maar er zijn ook genoeg organisaties waarbij dit goed werkbaar is. Je kunt er goede afspraken over maken, zoals:
- Locaties binnen een bepaalde tijdzone. Zo blijven werknemers wel beschikbaar binnen bepaalde tijdsloten die voor jouw organisatie van belang zijn.
- Bepaalde tijdsloten waarbinnen de werknemer beschikbaar moet zijn. De werknemer kan dan zelf kiezen voor een locatie, zolang diegene maar beschikbaar is binnen de betreffende tijdsloten. Of de werknemer daardoor bijvoorbeeld in de avond werkt, is dan een eigen keuze van de werknemer.
- Een beperkte periode. Denk aan een periode van bijvoorbeeld twee maanden. Zo kun je kijken of het werken op een locatie in het buitenland voor beide partijen werkbaar is. Met een korte periode voorkom je ook fiscale en sociaal zekerheidsrechtelijke consequenties van in het buitenland werken.
Verder moet je als werkgever ook zorgen voor een goede technologische infrastructuur. Denk aan een veilige toegang tot het bedrijfsnetwerk vanaf externe locaties. En zorg dat je contact houdt met de werknemer, door af en toe een Teams-meeting in te plannen en te vragen hoe het gaat.
Sabbatical
Geef werknemers de ruimte om een aantal weken of maanden (onbetaald) verlof op te nemen. In die periode kunnen werknemers reizen, een studie volgen, focussen op het gezin of andere zaken doen die op dat moment voor een werknemer belangrijk zijn. Door die ruimte te geven, zijn werknemers niet genoodzaakt hun baan op te zeggen als zij een periode even iets anders willen doen. Zo kun je goede werknemers behouden.
Op voorhand kun je in een regeling vastleggen wat de voorwaarden zijn om aanspraak te kunnen maken op een sabbatical, zoals dat de werknemer één keer in de zoveel jaar aanspraak kan maken op een bepaalde periode van (onbepaald) verlof. Dat kun je aanpassen naar wat voor jouw organisatie haalbaar is.
Tips
- Stel een duidelijke regeling op. Zo weten werknemers binnen welke kaders flexibiliteit mogelijk is en wat je van elkaar mag en kunt verwachten. Denk aan minimale aanwezigheid op kantoor of bereikbaarheid binnen bepaalde tijdsloten.
- Betrek medewerkers bij het opstellen van een flexibele werkregeling. Luister naar de behoeften en zorg dat het aansluit bij wat de werknemers belangrijk vinden. Natuurlijk moet het ook passend zijn binnen de organisatie.
- Evalueer regelmatig met werknemers over de regeling, bijvoorbeeld over het werken in het buitenland.
Vragen?
Heb je vragen over een moderne arbeidsvoorwaarden? Neem dan contact op met Sietske Bos, advocaat Arbeidsrecht en gespecialiseerd in moderne arbeidsvoorwaarden.
Blogserie moderne arbeidsvoorwaarden
- Flexibiliteit
Nieuwsbrief
Wil je elke maand een overzicht van updates en blogs in jouw mailbox? Klik dan hier omje in te schrijven voor de nieuwsbrief!