Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Legal Counsel

Michelle Wijnant

Specialisme
Telefoon

Michelle Wijnant is een betrouwbare en cliëntgerichte professional die er alle begrip voor heeft dat de complexe topics waarvan haar hart sneller gaat kloppen niet voor iedereen gesneden koek zijn. Michelle is echter als geen ander in staat om met geduld en een vleugje humor zelfs de meest droge juridische stof helder en begrijpelijk over te brengen en dát maakt haar tot een uitstekende Legal Counsel.

Opleiding en carrière

Na het behalen van de bachelor Rechtsgeleerdheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen in 2013 volgde Michelle een intensieve cursus Cambridge English (Advanced) ter voorbereiding op de master Law and Technology van de Universiteit van Tilburg. Het internationale karakter van deze Engelstalige master leverde haar waardevolle inzichten op in de wereldwijd grensoverschrijdende juridische aspecten van privacy, informatiebeveiliging en intellectuele eigendomsrechten. Na haar studie specialiseerde Michelle zich verder op dit terrein. Zo rondde ze in 2018 de specialisatieopleiding (senior) ICT-jurist af, behaalde ze meerdere certificaten (CIPP/E, CIPM en CIPT) op het gebied van privacy en volgde ze diverse cursussen op het gebied van informatiebeveiliging (o.a. Certified Information Security Manager en Certified Information Systems Auditor).

 

Ze startte haar carrière in 2016 als juridisch adviseur bij een juridisch adviesbureau op het gebied van ICT-recht, waar ze zich ontwikkelde tot senior juridisch adviseur en trainer/cursusleider. Vervolgens werkte ze als coördinator privacy en informatiebeveiliging voor een tweetal ministeries. Sinds juni 2021 is Michelle werkzaam bij De Clercq.

 

De dagelijkse praktijk van Michelle

“Binnen het team IT, IE & Privacy van De Clercq houd ik me met name bezig met vraagstukken op het gebied van privacyrecht en intellectueel eigendomsrecht, waarbij ik adviseer over informatiebeveiliging. Ik opereer daarbij op het snijvalk van de informatietechnologie en het (internationaal) recht en dat vind ik heel interessant. In een wereld waarin we steeds meer online functioneren en de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen, is het van belang dat organisaties hierin weloverwogen keuzes kunnen maken en goed beslagen ten ijs komen. Datzelfde geldt voor het naleven en beschermen van het intellectueel eigendomsrecht op onder meer creaties, merken, ontwerpen, modellen en handelsnamen. Als gespecialiseerd jurist adviseer ik cliënten niet alleen hoe ze hun eigen rechten optimaal kunnen beschermen, maar ook hoe ze conform wet- en regelgeving met die van betrokkenen dienen om te gaan.”

 

Certificaten

Certified Information Privacy Professional/Europe (CIPP/E)

Certified Information Privacy Technologist (CIPT)

Certified Information Privacy Manager (CIPM)

 

Nevenactiviteiten

Lid International Association of Privacy Professionals (IAPP)

Lid Information Systems Audit and Control Association (ISACA)

Lid ISACA Netherlands Chapter

Lid Nederlandse Vereniging voor Informatietechnologie & Recht (NVvIR)

 

Publicaties

Privacy, Databedreven marketing, (coauteur met Danny Oosterveer) – Noordhoff Business (2020)

Privacy, Basisboek Digital Analytics (coauteur met Danny Oosterveer) – Noordhoff Uitgevers (2018)

Kennisblogs van Michelle Wijnant