Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu

De mogelijkheid bestaat om bij een geschil tussen de OR en de ondernemer de bedrijfscommissie te vragen om te bemiddelen. Dit is geen verplichte procedure. In Nederland bestaan er drie bedrijfscommissies, die ieder een eigen sector bedienen. De Bedrijfscommissie Markt I is er voor ondernemingen in commerciële sectoren, de Bedrijfscommissie Markt II voor ondernemingen in zorg en welzijn en sociaal-culturele sectoren. De Bedrijfscommissie voor de Overheid spreekt voor zich.

Een procedure bij de Bedrijfscommissie is laagdrempelig en een goede manier om binnen een relatief kort tijdsbestek een advies van deskundigen te verkrijgen. Deze procedure sluit een vervolgprocedure bij de kantonrechter of de Ondernemingskamer overigens niet uit, tenzij daarover andere afspraken worden gemaakt.

De OR en de bestuurder kunnen zelf kiezen welke vorm van geschillenbeslechting het beste bij hen past. Alvorens of in plaats van een procedure te starten bij de kantonrechter kan of de OR of de bestuurder de bedrijfscommissie om bemiddeling bij het geschil vragen. Een andere vorm van bemiddeling is mediation. Omdat de OR en de bestuurder na een conflict met elkaar verder moeten is bemiddeling een nuttige (en tevens goedkope vorm) van conflictoplossing.

Een goede afweging van de mogelijkheden vergt veel ervaring. Wij helpen jullie graag op weg: worteam@declercq.com