Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen

Whitepaper over de rol van de OR bij (vijandige) overnames

Ernst van Win

17 maart 2017 - 2 minuten leestijd

De afgelopen weken is in de media volop aandacht besteed aan het bod dat het Amerikaanse bedrijf Kraft Heinz op Unilever heeft uitgebracht. Dit bod lekte voortijdig via de pers uit. Het werd duidelijk dat dit bod als een vijandige overname werd beschouwd en er werd openlijk gediscussieerd over de mogelijk (negatieve) gevolgen daarvan voor de in Nederland bij Unilever werkzame medewerkers. Het bod werd vervolgens binnen een paar dagen weer ingetrokken. Voorlopig dan.

Maar zo’n vijandig bod heeft wel een grote ‘impact’ op een concern. Na Unilever volgden de Telegraaf Media Groep (TMG) en nu ook nog Akzo Nobel. De berichtgeving hierover in de pers leidt tot onrust bij de medewerkers van deze ‘parels‘ van het Nederlandse bedrijfsleven. Reden om eens goed naar de rol van de medezeggenschap bij dit soort overnames te kijken.

Hoewel de OR om invloed uit te oefenen bij een ‘vriendelijke’ overname een aantal formeel-juridische instrumenten, zoals het adviesrecht en het spreekrecht tijdens de AVA, tot zijn beschikking heeft, blijken deze in de praktijk soms weinig soelaas te bieden. Bij een vijandige overname, waar  zelfs deze rechten niet aan de orde zijn, lijkt al helemaal sprake van een ver van mijn bed show. Dit betekent echter niet dat de OR achterover kan leunen.

Wij hebben voor u een whitepaper geschreven waarin wordt toegelicht hoe een alerte en creatieve OR bij een overname het verschil kan maken. Het is daarbij vooral van belang dat bestuurder en OR elkaar weten te vinden en, met inachtneming van elkaars rollen, een gezamenlijke strategie bepalen. En niet te vergeten, ook na de overname heeft de OR nog een belangrijke rol te vervullen. In het vervolgtraject zal hij immers de personele gevolgen van de fusie in goede banen moeten zien te leiden.

Wilt u het whitepaper graag ontvangen? Laat dan hieronder uw gegevens achter. Het whitepaper wordt per e-mail aan u toegezonden.

Barbara van Dam, Paralegal Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen

Ernst van Win, Advocaat/Partner Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen

Ja, ik ontvang graag het whitepaper 'De rol van de OR bij (vijandige) overnames'

Ook interessant?