Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
IT, IE & Privacy

Whitepaper: de noodzaak van licentiemanagement

Natascha van Duuren

4 mei 2017 - < 1 minuten leestijd

Organisaties gebruiken veel verschillende computerprogramma’s. Meestal betreft dat software, die ze niet zelf hebben ontwikkeld. Deze programmatuur – zowel off-line als online – worden dus op basis van een gebruiksovereenkomst (licentie) geleverd. Licentiemanagement in dit kader is een noodzakelijk kwaad, maar vormt voor veel organisaties tevens een zorg. Ze weten soms niet of nauwelijks of ze te veel of te weinig betalen voor softwarelicenties. Organisaties lopen hierdoor of onnodig grote risico’s of betalen onnodig veel geld aan licenties die zij (soms al lang) niet meer gebruiken, zo blijkt uit de praktijk.

57 procent van de organisaties die een softwareaudit kregen, bleek niet compliant te zijn, aldus onderzoek van Express Matrix naar software-audits. 15 procent moest een naheffing boven de 50.000 dollar voldoen; 24 procent tussen de 50.000 en 250.000 dollar en de overige bedrijven een naheffing die zelfs hoger lag. In geval van een naheffing, moet bovendien rekening worden gehouden met de kosten van de audit (gemiddeld zo’n 1600 euro per dag) die doorgaans voor rekening van de afnemer komen.

Duidelijk dus dat goed licentiemanagement voor vrijwel elke organisatie van belang is. Maar hoe pak je dat aan en welke valkuilen zijn er? Dit alles is beschreven in het whitepaper Licentiemanagement van Natascha van Duuren, advocaat/partner IT, IE & Privacy. Laat hieronder uw gegevens achter en u ontvangt het whitepaper direct in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag het whitepaper Licentiemanagement

Ook interessant?