Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
FranchiserechtOndernemingsrecht

Wetsvoorstel Wet Franchise naar de Tweede Kamer

12 februari 2020 - < 1 minuten leestijd

Gisteren (dinsdag 11 februari 2020) heeft de regering bekend gemaakt (klik hier) dat het wetsvoorstel Wet Franchise ter beoordeling naar de Tweede Kamer is gestuurd. Aldus de toelichting komt er meer transparantie bij het sluiten van franchiseovereenkomsten en worden franchisenemers beter geïnformeerd over de ontwikkelingen rondom de franchise formule. Verder beoogt het wetsvoorstel meer zeggenschap voor de franchisenemers, omdat er in bepaalde gevallen een instemmingsrecht gaat gelden.

Ook de Raad van State meldt op haar website (klik hier) dat het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer is gestuurd. Daaruit blijkt eveneens dat de Raad van State opmerkingen heeft over de onderzoeksplicht van de franchisenemer, delegatie en de Dienstenrichtlijn. De Raad acht het om die reden wenselijk dat het wetsvoorstel en de toelichting worden aangepast.

Het is nu aan de Tweede Kamer om zich te buigen over dit wetsvoorstel. Gezien de opmerkingen in het regeerakkoord zal het voor de hand liggen dat er ook daadwerkelijk een Wet Franchise komt.

Eerder bespraken we al het wetsvoorstel en de beoogde juridische gevolgen voor de franchisebranche, die naar alle waarschijnlijkheid aanzienlijk zullen zijn. Voor een nadere toelichting verwijzen we kortheidshalve naar eerdere blogs en artikelen over het wetsvoorstel:

Bij vragen over de aankomende Wet Franchise kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Menno de Wijs, advocaat, m.dewijs@declercq.com

Ook interessant?