Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Arbeid, Medezeggenschap & PensioenCorona

Werktijdverkorting wordt noodfonds – werkgelegenheid voor bedrijven

Ernst van Win

17 maart 2020 - 2 minuten leestijd

Het kabinet heeft forse noodmaatregelen genomen om de economie op gang te houden. Er was al sprake van een forse verruiming van het BMKB fonds als borgstelling voor ondernemers en daarmee van de verruiming van de kredieten. Vanavond is bekend geworden, dat bedrijven nu ook tot 90 procent van het salaris vergoed krijgen van de overheid voor hun stil zittende werknemers.

De mogelijkheden voor werktijdverkorting (zie ons eerdere blog), maar vooral ook de hoogte van de vergoeding gaat daarmee fors omhoog. Het was maximaal 75 procent en wordt nu dus 90 procent. Dat is goed nieuws en vergroot de mogelijkheden om bedrijven overeind te houden en collectieve ontslagen te voorkomen.

Het belangrijkste nieuws is, dat de regeling ook gaat gelden voor nul uren- en oproep contractanten. Daarmee komt de overheid ook de flexibele schil van veel organisaties tegemoet. Dat is weer heel goed nieuws voor bijvoorbeeld de culturele sector, die niet kan draaien zonder flexibele schil, maar ook voor de horeca en land- en tuinbouw. Die flexibele medewerkers moeten immers blijven zorgen voor het vullen van onze groente- en fruitvakken in de supermarkt.

Ook de zzp’ers worden niet vergeten, omdat deze gemakkelijker toegang krijgen tot de bijstand. Voor veel bedrijven gaat het er nu om het hoofd koel te houden en alle mogelijkheden te benutten. Dat betekent uitstel van bijvoorbeeld huurdersverplichtingen, pensioenpremies en alle andere uitgaven voor de komende weken/maanden als dat kan, totdat het leven weer wat op gang kan komen. Het aanvragen van extra kredieten en dus vooral werktijdverkorting.

En dan natuurlijk alle inventiviteit en creativiteit van de ondernemer om toch nog wat te verdienen natuurlijk!

Heeft u vragen, neem dan contact op met een van specialisten!

Ernst van Win, advocaat/partner Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen


Blogserie ‘De juridische gevolgen van het coronavirus’

Wilt u meer informatie over de juridische gevolgen van het coronavirus? Onze specialisten volgen de ontwikkelingen op de voet en houden u via kennisblogs steeds op de hoogte. Alle relevante informatie op het gebied van Arbeidsrecht, Medezeggenschapsrecht, Ondernemingsrecht en IT, IE & Privacy leest u in onze uitgebreide blogserie ‘De juridische gevolgen van het coronavirus’. Bij nieuwe ontwikkelingen wordt deze uiteraard steeds direct aangevuld. Voor een overzicht van alle blogs in deze blogserie, klik hier.

Juridische Corona Helpdesk

De gevolgen van het Coronavirus (COVID-19) zijn immens. De maatschappelijke impact is nog niet te overzien. Wat betekent dat voor uw onderneming of organisatie? Met het oog op al uw vragen en vanuit een integrale aanpak vanuit al onze teams opent De Clercq een Juridische Corona Helpdesk. Onze specialisten zijn per direct 24/7 bereikbaar voor al uw vragen. Chat live of ontvang een kort advies per mail. Meer info? Klik hier!

Ook interessant?