Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Vastgoed, Overheid & Notariaat

Uw monument, wat zijn de regels?

7 oktober 2020 - 2 minuten leestijd

Met uw monument krijgt u te maken met een veelheid aan regels. Sommige regels geven u juist bepaalde rechten. Ook leggen andere regels u de nodige verplichtingen op. Waar u als eigenaar van een monument rekening mee moet houden leest u hier.

 

Het begint met de aanwijzing van een object als gemeentelijk of rijksmonument. Op gemeentelijke monumenten zijn andere regels van toepassing dan op rijksmonumenten. Los daarvan heeft u in veruit de meeste gevallen te maken met de gemeente waar het monument is gevestigd. Die gemeente is uw aanspreekpunt en houdt toezicht op de bescherming van uw monument. Zodra het object is aangewezen als monument zijn onder andere de Erfgoedwet, de Monumentenwet 1988, de komende Omgevingswet en soms ook de Wet algemene bepaling omgevingsrecht van toepassing. Ook kent iedere gemeente – in geval van een gemeentelijk monument – een eigen Erfgoed- of Monumentenverordening.

 

Hoe het precies zit met de regels over uw monument leest u in mijn verschillende blogs:

 

Heeft u na het lezen van deze blogs nog geen antwoord op uw vragen of wilt u advies over uw monument? Neemt u dan gerust contact met ons op!

 

Team Vastgoed, Overheid & Notariaat

Ook interessant?