Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Vastgoed, Overheid & Notariaat

Uitgestelde inwerkingtreding Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) biedt toch mogelijkheden

30 juni 2020 - 2 minuten leestijd

Op 17 april jl. is aangekondigd dat de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) wordt uitgesteld. De inwerkingtreding van de wet staat daarmee niet langer gepland op 1 januari 2021, maar is met een jaar vooruitgeschoven. De coronamaatregelen leiden ertoe dat de (toch al krappe) planning voor implementatie niet zal worden gehaald. Het coronavirus is niet de eerste tegenslag waar de Wkb mee wordt geconfronteerd; de wet heeft in de afgelopen jaren vaker vertraging opgelopen. Met de ook al uitgestelde Omgevingswet is het uitstel van de Wkb een tweede teleurstelling voor de bouwsector.

 

Nieuwe mogelijkheden

Wie denkt dat de Wkb door het uitstel voorlopig naar de achtergrond verdwijnt, heeft het echter mis. In de bouwpraktijk wordt veel gesproken en geschreven over de wet. Zo worden aannemers opgeroepen om proefprojecten op te zetten, zodat er ‘geoefend’ kan worden met het nieuwe systeem van kwaliteitsborging. De roep om proefprojecten werpt zijn vruchten af: de Gemeente Súdwest Fryslân heeft een oproep gedaan om pilots op te starten. Daar tegenover staat een aanlokkelijke tegenprestatie: wanneer aannemers werken met een onafhankelijke kwaliteitsborger, ontvangen zij van de gemeente een korting van 35% op de legeskosten.

Goed voorbeeld doet goed volgen?

De Gemeente Súdwest Fryslân heeft de primeur met haar regeling, maar de kans is groot dat meer gemeenten zullen volgen. Het is goed denkbaar dat op korte termijn door het hele land proefprojecten met kwaliteitsborgers worden opgestart, terwijl de inwerkingtreding van de Wkb nog bijna anderhalf jaar op zich laat wachten. Daarmee zou de bouwpraktijk de wetgeving kunnen inhalen.

Een goed begin is het halve werk

Een proefproject is voor aannemers een uitgelezen kans om bekend te raken met het nieuwe systeem van kwaliteitsborging. Het werken met externe kwaliteitsinspectie en opleverdossiers heeft immers behoorlijk wat voeten in de aarde. Aannemers zijn er daarom bij gebaat om alvast het benodigde Fingerspitzengefühl te krijgen met de nieuwe werkwijze. De Wkb heeft in aanloop naar de inwerkingtreding veel te verduren gehad, maar dat de wet er uiteindelijk gaat komen is een feit. En dan is bouwend Nederland er (hopelijk) helemaal klaar voor.

 

Voor meer vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met één van onze specialisten van het team Vastgoed, Overheid & Notariaat.

Ook interessant?