Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
IT, IE & Privacy

De privacy van de (smart) citizen in the smart city (deel 6: afhankelijkheid van machtige technologiebedrijven)

Natascha van Duuren

28 maart 2021 - < 1 minuten leestijd

De smart city is destijds geïntroduceerd door grote technologiebedrijven. Ook nu spelen grote tech-bedrijven vaak een belangrijke rol in smart cities. Het lijkt immers bijna onmogelijk een smart city te bouwen zonder gebruik te maken van cloud- en platformoplossingen. Gemeentes dienen daarbij te voorkomen dat zij afhankelijk worden van machtige (vaak buitenlandse) technologiebedrijven.

Naast het feit dat dit vaak grote en machtige partijen zijn, komen deze partijen vaak uit de VS. Onze digitale infrastructuur is voor een groot deel afhankelijk van de VS en van China. Dit is zeker een punt van aandacht.

Gemeenten doen er goed aan kritisch te zijn op de private partijen die zij inschakelen en welke afspraken er met deze partijen kunnen worden gemaakt. Daarbij dienen gemeenten zich te realiseren dat het business model van bedrijven die zich in de “smart city markt” begeven, soms volledig is gebaseerd op het “nieuwe goud”. Data. Zij zullen er dan ook alles aan doen deze data niet openbaar te maken. Dit staat uiteraard op gespannen voet met de (privacy)wetgeving. Ook het risico van vendor lock in ligt op de loer.

Het is dus van groot belang dat gemeenten voorkomen dat zij bij de realisatie van een smart city afhankelijk worden van grote machtige technologiebedrijven.

Wilt u alvast meer lezen over de privacy van de (smart) citizen in a smart city? Bestel dan het KNVI boek: Smart Humanity; de mens met 1-0 op voorsprong, verkrijgbaar via Managementboek.

Natascha van Duuren, advocaat/partner IT, IE & Privacy


Lees ook:

Deel 1

Deel 2: Data, veel data

Deel 3: Anonieme persoonsgegevens

Deel 4: Risico van structurele benadeling, onterechte uitsluiting of stigmatisering

Deel 5: Cyber security prioriteit nummer 1

Ook interessant?