
Opzegging overeenkomst niet toelaatbaar?
Ondanks een opzegbepaling mag een overeenkomst onder omstandigheden niet worden opgezegd zijn, zo ondervond Uniface deze maand toen zij een overeenkomst met Pinkroccade Government wilde opzeggen, zo blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Amsterdam (klik).
De zaak
Uniface heeft voor haar software een reseller overeenkomst met Pinkroccade. Met behulp van deze software draait er bij ongeveer 100 gemeenten een softwarepakket. Met dat softwarepakket kunnen de gemeenten hun wettelijke taken uitvoeren.
Eind 2019 zouden de geldende tariefafspraken tussen partijen eindigen. Niet geheel verrassend wilde Uniface haar tarieven verhogen. Partijen bereikten geen overeenstemming en om die reden deed Uniface een beroep op de opzegbepaling uit de overeenkomst. Zij gaf daarbij nog expliciet aan:
“De reacties van PinkRoccade van 15, 22 en 25 november jl. geven Uniface niet de indruk dat PinkRoccade het verzoek van Uniface serieus neemt of bereid is om op korte termijn te praten over de gewenste herijking van het tarief.
(..)
Bij die stand van zaken ziet Uniface zich genoodzaakt om, ter bewaring van haar rechten, de Overeenkomst middels deze brief formeel op te zeggen.”
Daarbij benadrukte Uniface nog eens dat zij graag in overleg zou treden over voortzetting tegen hogere tarieven. Kennelijk meende Uniface dat Pinkroccade (en haar klanten) zo afhankelijk zijn, dat zij geen keuze hadden dan instemmen met de hogere tarieven.
Het oordeel
De voorzieningenrechter verwijst naar de arresten van de Hoge Raad van 10 juni 2016 (ECLI:NL:HR:2016:1134) en 2 februari 2018 (ECLI:NL:HR:2018:141). Hieruit volgt dat een opzegbepaling niet altijd kan worden ingeroepen. De eisen van redelijkheid en billijkheid kunnen in de weg staan aan opzegging zonder zwaarwegende grond, opzegging op een bepaald moment, of opzegging zonder aanbod tot betaling van een (schade)vergoeding.
De voorzieningenrechter oordeelt dat het niet onaannemelijk is dat de opzegging van Uniface – na zestien jaar samenwerking – naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is als bedoeld in artikel 6:248 lid 2 BW.
Essentieel daarbij is dat Uniface de overeenkomst heeft opgezegd zonder een zwaarwegende grond. Eigenlijk willen beide partijen de overeenkomst voortzetten en is de opzegging alleen maar gedaan om hogere tarieven te kunnen berekenen. De rechter meent ook dat het mislukken van de onderhandelingen vooral is te wijten aan Uniface, aangezien partijen eerder al overeenstemming hadden bereikt over lagere tarieven.
Daar komt bij dat de gevolgen van de opzegging zeer bijzonder ingrijpend zijn. Uniface heeft ook een zorgplicht jegens derden, in dit geval jegens ongeveer 100 gemeenten, die een groot maatschappelijk belang hebben om hun wettelijke taken op een correcte en efficiënte wijze uit te (kunnen blijven) voeren.
Tot slot merkt de rechter op dat partijen ook over een exit-regeling het niet eens zijn geworden, terwijl het treffen van een dergelijke regeling na zestien jaar van samenwerking voor de hand ligt. Beide partijen hebben willens en wetens een situatie gecreëerd waarin zij volledig van elkaar afhankelijk zijn. Kortom, de overeenkomst mag niet zomaar worden opgezegd….
Menno de Wijs, advocaat
Ook interessant?

