Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Arbeid, Medezeggenschap & PensioenCoronaOnderwijsrecht

Onderwijs en het Coronavirus: het nieuwe onderwijs

Renée Huijsmans

16 maart 2020 - 2 minuten leestijd

Het kabinet neemt verdergaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. De scholen (po, vo, mbo) en opvangcentra sluiten in ieder geval van 16 maart t/m 6 april 2020 (https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/15/aanvullende-maatregelen-onderwijs-horeca-sport). Zij blijven enkel open voor kinderen van ouders die (beide) in cruciale beroepsgroepen werken, zoals de zorg of politie. Ook leraren en personeel benodigd op school, zoals voor afstandsonderwijs, opvang van kinderen en examens behoren tot de lijst met cruciale beroepsgroepen.

De afgelopen dagen is gebleken dat steeds meer scholen er niet in slagen hun school open te houden. Dit komt omdat onderwijspersoneel en kinderen preventief thuis of ziek zijn en zij te maken hebben met leraren en ouders die zich zorgen maken.

De opdracht aan docenten is om onderwijs op afstand te organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo. Daarbij blijft de richtlijn van het RIVM van kracht. In geval van hoesten, verkoudheid of koorts blijf je thuis. Leerkrachten die geen klachten hebben gaan gewoon naar school.

De meeste scholen hebben weinig ervaring met afstandsonderwijs, maar er zijn natuurlijk al organisaties die zich bij uitstek hierop hebben toegelegd. Zij werken met een elektronische leeromgeving, Skype (voor interactieve lessen), beeldopnames (voor niet-interactieve lessen) en lesboeken. Ten aanzien van toetsen, maken zij slechts gebruik van de cito toetsen en verder niet. Zij toetsen slechts waar strikt noodzakelijk. Omdat alle werk schriftelijk is en door leerkrachten wordt nagekeken en becommentarieerd toetsen zij bijvoorbeeld niet ook nog eens schrijfvaardigheid separaat. Een mooie noodmaatregel voor de komende periode.

Scholen zullen zich de komende weken maximaal moeten toeleggen op het verstrekken van digitaal onderwijs en aangepaste lespakketten. De sociale functie van de school verdwijnt daarmee – voor nu – wat meer naar de achtergrond, maar deze tijden doen des te meer een beroep op de onderwijsfunctie van de school en het didactisch vermogen van haar personeel.

Voor verdere vragen over Corona, Onderwijs en Arbeid kunt u bij ons terecht.

Renée Huijsmans, advocaat team Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen


Blogserie ‘De juridische gevolgen van het coronavirus’

Wilt u meer informatie over de juridische gevolgen van het coronavirus? Onze specialisten volgen de ontwikkelingen op de voet en houden u via kennisblogs steeds op de hoogte. Alle relevante informatie op het gebied van Arbeidsrecht, Medezeggenschapsrecht, Ondernemingsrecht en IT, IE & Privacy leest u in onze uitgebreide blogserie ‘De juridische gevolgen van het coronavirus’. Bij nieuwe ontwikkelingen wordt deze uiteraard steeds direct aangevuld. Voor een overzicht van alle blogs in deze blogserie, klik hier.

Juridische Corona Helpdesk

De gevolgen van het Coronavirus (COVID-19) zijn immens. De maatschappelijke impact is nog niet te overzien. Wat betekent dat voor uw onderneming of organisatie? Met het oog op al uw vragen en vanuit een integrale aanpak vanuit al onze teams opent De Clercq een Juridische Corona Helpdesk. Onze specialisten zijn per direct 24/7 bereikbaar voor al uw vragen. Chat live of ontvang een kort advies per mail. Meer info? Klik hier!

Ook interessant?