Conflict

Maar wat is een conflict? We zien het vaak genoeg aan onze mediationtafel. De werknemer zit ziek thuis door de situatie op het werk en de werkgever heeft geen idee wat er aan de hand is en ervaart helemaal geen conflict. Of vice versa: werknemer is voor zijn idee lekker flexibel aan het werk en wat werkgever betreft is de maat vol nu werknemer er zijn eigen werktijden op na lijkt te houden.

Twee mensen kunnen een heel ander beeld hebben van de situatie waarin ze zijn beland. Voor de een is het een conflict, voor de ander niet. Om nog maar te zwijgen van de verschillende fases waarin een conflict zich kan bevinden.

Escalatieladder

Klik op afbeelding voor vergroting

De beroemde escalatieladder van Glasl maakt inzichtelijk hoe conflicten verlopen. Waar een conflict start bij een stuk verharding in het gesprek, kan het uiteindelijk eindigen in een situatie waarin beide partijen ervoor kiezen samen de afgrond in te gaan. Gelukkig zitten er ook nog heel wat fases tussenin, waarin wij als mediator ons werk kunnen doen. Waarin we partijen kunnen begeleiden om die escalatietrap weer op te gaan in plaats van af te dalen. Daarbij is van belang op zoek te gaan naar dat moment, die gebeurtenis die ertoe leidde dat partijen hun stappen neerwaarts maakten. Want als die gebeurtenissen op tafel liggen, besproken en uitgesproken worden, werkt dat de-escalerend. Dat kan partijen helpen de stappen omhoog te maken. Ook als de ene partij voor zijn gevoel op een andere trede stond dan de ander. Het helpt om dat inzichtelijk te maken.

Het goede nieuws!

Conflicten zijn wonderlijke dingen. Maar het goede nieuws is: ze kunnen worden opgelost! In lang niet iedere fase van het conflict lukt u dat nog zelf. Door uw persoonlijke betrokkenheid en de hoge mate van escalatie, is het raadzaam om dan de externe hulp van een onpartijdige en onafhankelijke mediator in te schakelen. Het is ons vak u te helpen weer stappen in de goede richting te zetten.

Team Mediation

Ernst van Win en Henriëtte van Baalen