Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
IT, IE & Privacy

NIS2 blogreeks / Deel 1: Wat is de NIS2?

Natascha van Duuren

16 november 2023 - < 1 minuten leestijd

Op 18 oktober 2024 is de NIS2 van toepassing. In deze blogreeks zullen wij verschillende onderdelen uit de NIS2 behandelen. In dit eerste deel zullen wij ingaan op de vraag: Wat is de NIS2 en op wie is de NIS2 van toepassing?

Wat is NIS2 ?

Wat is de NIS2? De NIS2 is de opvolger van NIS1 richtlijn, de Directive (EU) 2016/1148 concerning security of network and information systems. Deze richtlijn stelt security eisen aan organisaties die behoren tot de vitale infrastructuur. In Nederland is deze Europese richtlijn geïmplementeerd in de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni).

Op wie is de NIS2 van toepassing?

De NIS2 is van toepassing op zogenaamde “zeer kritieke sectoren” en “andere kritieke sectoren”. Onder “zeer kritieke sectoren” vallen onder meer vervoer en gezondheidszorg, maar ook “ digitale infrastructuur” (aanbieder van cloudcomputingdiensten) en beheer van ICT-diensten (B2B).

Er is een algemene uitzondering voor micro en kleine ondernemingen. Een kleine onderneming is een onderneming waar minder dan 50 personen werkzaam zijn en waarvan de jaaromzet of het jaarlijks balanstotaal 10 miljoen EUR niet overschrijdt.

Let op: sommige micro en kleine ondernemingen vallen echter wél onder NIS2, bijvoorbeeld aanbieders van vertrouwensdiensten, registers voor topleveldomeinnamen en andere entiteiten die ondanks hun geringe omvang toch een kritieke functie hebben.

Wat betekent NIS2?

De NIS2 resulteert in breder toepassingsbereik, meer verplichtingen en een steviger toezicht dan de NIS1. Reden: voortschrijdende digitalisering en toename cyberdreigingen (o.a. exponentiële groei van het aantal ransomware aanvallen).

Lees verder: NIS2 blogreeks / Deel 2: Passende informatiebeveiliging op basis van de NIS2

De Clercq verzorgt samen met Secura NIS2 Boardroomtrainingen. Wilt u meer informatie over deze trainingen, neem dan contact op met Natascha van Duuren via [email protected].

 

 

Ook interessant?