Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
IT, IE & Privacy

Nationaal AI debat

Natascha van Duuren

9 oktober 2019 - 2 minuten leestijd

Op 8 oktober 2019 werd het Nationaal AI Debat gehouden onder auspiciën van First Life, KNVI, CC NL, NVBI, VKA, Strategy Works en NSE 2020. Tijdens deze bijeenkomst zijn diverse aspecten van Artificial Intelligence – zowel technische als juridische – aan bod gekomen.

Een panel van deskundigen ging, onder leiding van een professionele discussieleider, met elkaar en met de aanwezigen in de zaal in discussie over de voor- en nadelen van AI technologie.

Panelleden waren Sieuwert van Otterloo, Karel Helsen, Andre Hendriks, Dirk de Wit, Abdulmohaimen Amer en Bob de Wit. Serge Wallagh was de dagvoorzitter van het Nationaal AI Debat.

De stellingen die aan bod kwamen:

  • Mogelijk hebben computersystemen in 2029 computers – dus over tien jaar – hetzelfde intelligentieniveau als de mens. Als dat zo is: wat betekent dit voor de mensheid?
  • AI is per definitie te gevaarlijk om aan digitale professionals over te laten.
  • Het zijn mensen die intelligente systemen bedenken en daarom zal AI altijd in zekere mate vooringenomen zijn.
  • AI is het laatste redmiddel waarmee Europa zijn concurrentiepositie tussen de VS en China kan behouden.
  • AI werkt voor een belangrijke mate door “zelflerende algoritmes”.  Daardoor kunnen we steeds moeilijker achterhalen hoe beslissingen worden genomen. We worden dus steeds afhankelijker van steeds ondoorzichtiger automatische besluitvorming. Willen we dat?
  • Nederland wil digitaal koploper worden; juist in AI. Wat is hiervoor nodig?

Het deskundige panel heeft de aanwezigen weer laten inzien hoe waardevol het debat over AI is!

Op 14 november vindt tijdens de nationale conferentie Smart Humanity 2019 de presentatie plaats van het boek Multidisciplinaire aspecten van kunstmatige intelligentie, onder redactie van Natascha van Duuren en Victor de Pous.

Natascha van Duuren is advocaat/partner IT, IE & Privacy. Daarnaast is zij voorzitter van de Special Interest Group (SIG) IT-recht van het KNVI. Zij publiceert onder andere via ons kennisblog, en wordt als expert op het gebied van IT- en Privacyrecht regelmatig gevraagd als spreker voor lezingen en congressen. Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan direct contact op!

Ook interessant?