Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
CoronaVastgoed, Overheid & Notariaat

Inwerkingtreding Omgevingswet uitgesteld

2 april 2020 - 2 minuten leestijd

De invoering van de Omgevingswet is op de lange baan geschoven. Dat heeft minister voor Milieu en Wonen Stientje van Veldhoven op 1 april in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer laten weten. De perikelen rondom het coronavirus zorgen voor vertraging in de implementatie van de wet. Daardoor zal inwerkingtreding noodgedwongen op een later tijdstip plaatsvinden dan 1 januari 2021.

Coronamaatregelen

Minister Van Veldhoven spreekt in haar brief de verwachting uit dat de coronamaatregelen effect zullen hebben op de voortgang van de implementatie van de Omgevingswet. De maatregelen grijpen volgens de minister diep in op het dagelijks leven, waarmee burgers en beleidsmakers op dit moment logischerwijs andere zorgen en prioriteiten hebben. Om de datum van 1 januari 2021 te kunnen halen, stonden de beleidsmakers toch al voor een ‘stevige uitdaging’, maar de maatregelen rondom het coronavirus hebben nu dus definitief geleid tot uitstel.

De minister zegt in haar brief aan de Eerste en Tweede Kamer het volgende:

“Ook andere ontwikkelingen zoals de vertraging rondom het beschikbaar komen van de standaard voor publicatie van omgevingsdocumenten, de verwerving van lokale software en voortgang van de behandeling van de wetgeving geven aanleiding om de beoogde inwerkingtredingsdatum te heroverwegen. Gecombineerd met de extra inspanningen en aanpassingen in het dagelijkse werk die de gevolgen van de bestrijding van het coronavirus van provincies, gemeenten en waterschappen vragen, zie ik op dit moment de haalbaarheid van 1 januari 2021 in het geding komen. De samenloop van de grote inzet die nodig is om de Omgevingswet te implementeren met het coronavirus maakt dat ik nu een duidelijk signaal wil geven om niet vast te houden aan de voorgenomen invoeringsdatum, zodat bevoegd gezagen zich nu eerst kunnen richten op wat het belangrijkste is: het bestrijden van de gevolgen van corona.”

Uitstel, maar geen afstel

Minister Van Veldhoven geeft aan dat zij samen met de bestuurlijke partners gaat bezien hoe lang de inwerkingtreding moet worden uitgesteld. Van afstel zal volgens haar in ieder geval géén sprake zijn. Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe inwerkingtredingsdatum bekend zal zijn.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met één van onze specialisten van het team Vastgoed, Overheid & Notariaat.


Blogserie ‘De juridische gevolgen van het coronavirus’

Wilt u meer informatie over de juridische gevolgen van het coronavirus? Onze specialisten volgen de ontwikkelingen op de voet en houden u via kennisblogs steeds op de hoogte. Alle relevante informatie op het gebied van Arbeidsrecht, Medezeggenschapsrecht, Ondernemingsrecht, vastgoed en bestuursrecht en IT, IE & Privacy leest u in onze uitgebreide blogserie ‘De juridische gevolgen van het coronavirus’. Bij nieuwe ontwikkelingen wordt deze uiteraard steeds direct aangevuld. Voor een overzicht van alle blogs in deze blogserie, klik hier.

Juridische Corona Helpdesk

De gevolgen van het coronavirus (COVID-19) zijn immens. De maatschappelijke impact is nog niet te overzien. Wat betekent dat voor uw onderneming of organisatie? Met het oog op al uw vragen en vanuit een integrale aanpak vanuit al onze teams opent De Clercq een Juridische Corona Helpdesk. Onze specialisten zijn per direct 24/7 bereikbaar voor al uw vragen. Chat live of ontvang een kort advies per mail. Meer info? Klik hier!

Ook interessant?