Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Ondernemingsrecht

Intrekking uitstelregeling coronaschulden, WHOA-traject de oplossing?

Sacha Krekel

19 juli 2023 - < 1 minuten leestijd

Sinds vorige week zullen meer dan 40.000 ondernemers een brief van de Belastingdienst ontvangen waarmee de betalingsregeling voor het bijzonder uitstel vanwege de coronacrisis wordt ingetrokken. Ondernemers dienen het totaal verschuldigde bedrag uiterlijk eind augustus 2023 in een keer terug te betalen. Hiermee ontstaat voor deze ondernemingen direct een gevaar voor de continuïteit. Ondernemingen die nu in actie komen en diverse maatregelen nemen, kunnen de kans op overleven vergroten. 

Beroep aantekenen/uitstel vragen

Allereerst kunt u natuurlijk in beroep gaan bij de Belastingdienst of een verzoek doen voor aanpassing van de betalingsregeling. Wat betreft dat laatste, is het nog maar de vraag of dat mogelijk is omdat vanuit de politiek duidelijk is gemaakt dat verder uitstel voor ondernemers die teveel achterlopen niet meer mogelijk mag zijn. In ieder geval zal de achterstand ingelopen moeten worden, wat ook al een probleem kan zijn. Met deze maatregelen wordt dus – als betaling al mogelijk is – slechts tijd ‘gekocht’ en wordt niet naar een structurele oplossing toe gewerkt.

WHOA

Als u voorziet dat op geen enkele manier meer aan de betalingsverplichtingen kan worden voldaan, kan een WHOA-procedure wellicht uitkomst bieden en zelfs een faillissement van uw onderneming voorkomen. In een WHOA-procedure wordt getracht om met schuldeisers tot een akkoord te komen waarbij een deel van de schulden wordt voldaan en schuldeisers dus ook van een deel van hun schuld afstand doen. De rechtbank kan dit akkoord bevestigen zonder dat alle schuldeisers met het akkoord instemmen, waarmee ook dwarsliggende crediteuren dus aan het akkoord gebonden kunnen worden. De WHOA kan worden ingezet voor zowel ondernemingen die nog levensvatbaar zijn als ondernemingen zonder toekomstperspectief.

Heeft u vragen over het bovenstaande of denkt u na over het starten van een WHOA-procedure? Neem dan contact op met Sacha Krekel of Tim de Vries.

Ook interessant?