Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Franchiserecht

Franchisenemer moet alsnog bijdrage voldoen aan collectief

3 februari 2017 - 2 minuten leestijd

Als meerdere franchisenemers van een bepaalde franchiseformule dezelfde problemen ervaren binnen de formule, dan kunnen zij hun krachten bundelen in een zogenaamd collectief. Een sprekend voorbeeld is het collectief van franchisenemers van Albert Heijn dat namens meerdere franchisenemers een vordering had ingediend bij de rechtbank Noord-Holland. Van belang daarbij is wel dat de franchisenemers onderling goede afspraken maken over het collectief, zoals ten aanzien van de te maken kosten.

Zo kwam in een recente zaak bij de rechtbank Gelderland (ECLI:NL:RBGEL:2016:5872 – klik hier voor het vonnis) een collectief van franchisenemers aan de orde. Dit collectief was opgericht door 9 franchisenemers om een vuist te kunnen maken tegen hun franchisegever. De juridische kosten die het collectief zou maken, zouden verdeeld worden over de 9 franchisenemers. Op enig moment is er een regeling gesloten met de franchisegever waarna dat geschil werd afgewikkeld. Een geschil dat overbleef, betrof een franchisenemer die nalatig was om zijn (volledige) deel van de juridische kosten te voldoen aan de rest. Aldus de franchisenemer was hij echter nooit akkoord gegaan met die kosten.

De rechter oordeelt dat de franchisenemer alsnog zijn bijdrage aan het collectief moet voldoen. Er was bij de start van het collectief een duidelijke e-mail gestuurd over de voorwaarden van het collectief, waaronder de financiële consequenties voor elke deelnemer. Daar had de franchisenemer geen bezwaar tegen gemaakt. Ook was de franchisenemer akkoord gegaan met het sluiten van de regeling met de franchisegever. Uit de deelbetalingen die hadden plaatsgevonden, blijkt volgens de rechter ook dat de franchisenemer beseft wat er van hem verwacht werd.

Voornoemde zaak kan atypisch genoemd worden, omdat dergelijke geschillen tussen deelnemers aan een collectief onderling vaak buiten de rechtszaal worden opgelost. Verder is het een interessante zaak, omdat het duidelijk maakt dat een deelnemer aan een franchise collectief zich achteraf niet zomaar kan onttrekken aan zijn financiële verplichtingen jegens de andere franchisenemers. Mits er op voorhand uiteraard goede afspraken zijn gemaakt!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Menno de Wijs, advocaat, [email protected]

Ook interessant?