Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
IT, IE & Privacy

Europese Hof van Justitie: het verkopen van ‘tweedehands’ e-books is niet toegestaan

13 januari 2020 - 2 minuten leestijd

Wanneer een fysiek boek gekocht wordt, mag de koper in beginsel dat ene exemplaar doorverkopen, omdat volgens art. 4 lid 2 Auteursrechtrichtlijn het auteursrecht daarop dan is ‘uitgeput’. Tom Kabinet Uitgeverij ­­­– online verkoper van tweedehands e-books – was daarom van mening dat dit uitgangspunt ook van toepassing zou zijn bij e-books, zolang degene van wie zij de e-books kochten konden aantonen dat de boeken uit legale bron waren verkregen en verklaarden hun eigen exemplaar na de verkoop te verwijderen.

De Nederlandse Uitgeversbond was het hier echter niet mee eens en uit een arrest van het Europese Hof volgt nu dat de verkoop van tweedehands e-books inderdaad niet is toegestaan.

De kwestie

De Nederlandse Uitgeversbond heeft in 2014 een kort geding gevoerd tegen Tom Kabinet Uitgeverij, waar zij in het ongelijk werd gesteld. Dit oordeel werd in hoger beroep (grotendeels) in stand gelaten. Hierop besloot de Nederlandse Uitgeversbond in 2017 een bodemprocedure te starten om alsnog een verbod te verkrijgen op de verkoop van ‘tweedehands’ e-books op een virtuele marktplaats (wegens strijd met het auteursrecht). De rechtbank Den Haag schorste echter de zaak en legde een prejudiciële vraag aan het Europees Hof voor om duidelijkheid te krijgen over de juiste uitleg van de Europese regelgeving.

Het Europees Hof antwoordde hierop (impliciet) dat het verkopen van e-books op de wijze zoals Tom Kabinet Uitgeverij dat deed niet is toegestaan. Het probleem ligt vooral in het feit dat niet door de Uitgeverij gegarandeerd kon worden dat de gebruikers van het platform slechts toegang hadden tot één exemplaar. Hierdoor moet worden aangenomen dat een aanzienlijk aantal personen tegelijkertijd of achtereenvolgens via dit platform toegang krijgen tot hetzelfde werk. Een dergelijke handelswijze kan door het Europese Hof niet door de beugel en hier heeft het Hof dan ook een stokje voor gestoken.

Conclusie

De verkoop van tweedehands e-books op een virtuele marktplaats is aldus niet toegestaan. De conclusie moet hiermee zijn dat dit dus ook geldt voor doorverkoop van digitale muziek en films, ook al is deze legaal aangeschaft.

Teun Pouw
Advocaat IE-/IT-recht en BMM-merkengemachtigde

Ook interessant?