Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen

Ernst van Win op BNR nieuwsradio over Deliveroo

Ernst van Win

16 november 2017 - < 1 minuten leestijd

Vanochtend was advocaat/partner Arbeidsrecht Ernst van Win op BNR Nieuwsradio te horen. Hij gaf toelichting op de kwestie rond Deliveroo, die met haar bezorgers een nieuwe samenwerkingsvorm aan wil gaan.

“Het lijkt er wel heel erg op dat Deliveroo het arbeidsrecht in Nederland wil ontwijken”, zo stelt Van Win. “Eerst was er een gewone arbeidsovereenkomst. Vervolgens wordt dat een overeenkomst van opdracht. Maar dat kan uitsluitend als je die keuze zelf kunt maken en geldt overigens met name voor mensen waarvan de krapte op de arbeidsmarkt hoog is, zoals hoogopgeleide ICT’ers.

Deliveroo zal als verweer zeggen, dat het voor de werknemers een keuze is, maar dat is duidelijk niet het geval. Daarnaast hebben zij voor een constructie gekozen waarbij de bezorgers vrij zijn om te gaan en staan waar zij willen, dus is er eigenlijk helemaal geen gezagsverhouding. Maar in de overeenkomst van opdracht staat wel een aantal duidelijke instructies waar de bezorgers aan moeten voldoen. Ik verwacht dat de rechter hier doorheen zal prikken.

Momenteel zijn er in Nederland 1,4 miljoen ZZP’ers, het is dan ook een kritische discussie. Waarschijnlijk zullen er binnen het huidige kabinet wel maatregelen worden genomen waardoor dit soort schijnconstructies in de toekomst niet meer mogelijk zijn.

Wilt u het  hele gesprek bij BNR Nieuwsradio horen? Klik dan hier.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Ernst van Win of met een van de andere specialisten van het team Arbeid, Medezeggenschap & Pensioen.

Ook interessant?