Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Ondernemingsrecht

Duurzaamheidsclaims; wanneer wel en wanneer niet?

Eveline Bakker

8 september 2023 - 2 minuten leestijd

 Wanneer is een product ‘duurzaam geproduceerd’? Of wanneer kan een product als ‘groen’ worden aangemerkt? Deze kwalificaties kunnen consumenten helpen bij het maken van bewuste, duurzame keuzes. Daarbij is het natuurlijk wel de bedoeling dat deze claims juist en correct zijn. Onlangs heeft de Autoriteit Consument en Markt een update gepubliceerd van de Leidraad Duurzaamheidsclaims. Daarbij hanteert de ACM vijf vuistregels:

  1. Gebruik juiste, duidelijke, specifieke en volledige duurzaamheidsclaims

Zorg ervoor dat duurzaamheidsclaims feitelijk juist zijn en maak gebruik van een specifieke claim. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: ‘deze auto rijdt 100% elektrisch’, in plaats van: ‘deze auto is groen’.

  1. Onderbouw uw duurzaamheidsclaims met feiten en houd ze actueel

Wanneer gebruik wordt gemaakt van een bepaalde duurzaamheidsclaim, zorg er dan voor dat je dit kunt onderbouwen en bewijzen. Let op: de claim ‘dit product is duurzaam’ is een absolute claim. In dat geval moet je dus kunnen onderbouwen dat het product geen negatieve impact heeft op mens, dier en milieu.

  1. Maak eerlijke vergelijkingen met andere producten of concurrenten

Als een product wordt vergeleken met andere producten, zorg dan voor een eerlijke vergelijking. Anders gezegd: vergelijk appels met appels en peren met peren. Een aspect hiervan is dat duidelijk moet zijn waar de vergelijking betrekking op heeft: de productiefase, de levensduur etc.

  1. Beschrijf toekomstige duurzaamheidsambities concreet en meetbaar

In de eerdere blog ‘ESG: nieuwe wet- en regelgeving komt eraan’ is al besproken dat nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van ESG wordt voorbereid. Steeds meer bedrijven hebben doelstellingen op het gebied van ESG/duurzaamheid. Ook dit kan voor consumenten doorslaggevend zijn bij hun beslissingen. Zorg er in dat geval voor dat de ambities concreet en specifiek zijn.

  1. Zorg dat visuele claims en keurmerken behulpzaam zijn voor consumenten en niet verwarrend

Soms worden bij de verkoop van producten pictogrammen gebruikt. De Autoriteit Consument en Markt duidt dit aan als visuele claims. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pictogrammen die recycling aanduiden. Dergelijke pictogrammen zouden in sommige gevallen verwarrend kunnen werken. Gebruik daarom alleen symbolen, kleuren of afbeeldingen die de duurzaamheidsclaim ondersteunen.

Meer weten? Neem dan contact op met Eveline Bakker

Ook interessant?