Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Franchiserecht

De ‘prognose-torpedo’: een effectief verweermiddel tegen vorderingen in kort geding

29 oktober 2019 - < 1 minuut leestijd

Voor het juridische tijdschrift ‘Contracteren’ heeft onze kantoorgenoot Jan-Willem Kolenbrander onlangs een artikel geschreven over een beroep op ondeugdelijke prognoses als afweermiddel tijdens een kort geding. In het artikel neemt Jan-Willem de stelling in dat een beroep door een franchisenemer op dwaling vanwege ondeugdelijke prognoses in kort geding een effectief middel kan zijn om vorderingen van de franchisegever buiten de deur te houden.

In het artikel wordt aan de hand van recente en minder recente rechtspreek besproken hoe dat in zijn werk gaat. Ook wordt er aandacht besteed aan de stappen die een franchisenemer kan zetten om een dergelijk verweer zo goed mogelijk in stelling te brengen, alsmede welke voorzorgsmaatregelen de franchisegever voor en tijdens het kort geding kan treffen om een dergelijk verweer zo veel mogelijk onschadelijk te maken.

Een bloemlezing van dit artikel is hier te raadplegen. Het volledige artikel is raadpleegbaar via deze link.

Na zijn rechtenstudie aan de Universiteit Leiden (afstudeerrichting Civiel recht) werkte Jan-Willem enkele jaren bij de grootste rechtsbijstandsverzekeraar van Nederland. Daar werd zijn interesse voor commerciële samenwerkingsverbanden – zoals agentuur en franchise – aangewakkerd. Na zijn overstap in 2008 naar de advocatuur richt Jan-Willem zich volledig op franchise en franchise-gerelateerde kwesties. Sinds 2012 werkt hij bij De Clercq als gespecialiseerd franchiseadvocaat. Verder ondersteunt Jan-Willem met zijn kennis en ervaring van litigation andere teams binnen kantoor, zoals het arbeidsrechtteam en het IT, IE en privacy team.

Ook interessant?