Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu

Chatbot doet Wwft-check bij De Clercq

13 april 2022 - 2 minuten leestijd

Wij hebben een nieuwe stap gezet in de digitale transformatie van ons kantoor. De Wwft-check van potentiële cliënten van De Clercq Advocaten Notariaat gaat voortaan via de compliance chatbot van MyCodi. De voordelen van deze geautomatiseerde aanpak zijn een sneller proces, minder fouten en complete informatie al na één chatsessie. Met een grote IT, IE & Privacy-praktijk onder leiding van Natascha van Duuren, omarmt het kantoor al lange tijd innovatie en de inzet van legal tech.

De chatbot van MyCodi verzamelt geautomatiseerd alle relevante Wwft-informatie. De procedure verloopt snel en geen enkele compliance vraag wordt overgeslagen of ‘vergeten’. MyCodi organiseert een zogenaamde chat-sessie met de potentiële cliënt en verzamelt daarmee alle gegevens en voert vervolgens een risicoanalyse uit en produceert een compleet Wwft dossier.

“Cliënten ervaren de chatsessie positief en als een waardevolle toevoeging,” zegt Natascha van Duuren, managing partner van De Clercq Advocaten Notariaat. “Voor veel advocaten kan automatisering wat onwennig zijn, het is ineens een heel andere manier van werken. Bij De Clercq zijn we nieuwsgierig en we willen we vooroplopen én vooruitkijken, daarom omarmen we legaltech. In combinatie met onze eigen juridische expertise ontstaat zo een succesvolle inzet van nieuwe tools.”

Wwft-chatbot vergeet nooit een vraag te stellen 

De software herkent verhoogde risico’s op witwassen: geografisch, bedrijfsactiviteiten, personen en functies. De chatbot past daar automatisch de vragen op aan en doet een dieper onderzoek als dat nodig blijkt. Aan het eind van de sessie wordt het Wwft-dossier afgerond met een rapport, waaruit duidelijk blijkt dat de Wwft met veel zorgvuldigheid is uitgevoerd. Wij hoeven nog slechts het dossier te beoordelen.

Ook het notariaat van De Clercq wil inmiddels niet meer zonder de chatbot. Kandidaat-notaris Stephanie Schoonhoven: “MyCodi helpt ons om de informatie te krijgen die nodig is om ons werk goed te doen. Het KYC-onderzoek (Know Your Customer) legt beslag op de kostbare tijd van klanten, dus als dit op een efficiënte en klantvriendelijke wijze kan, is dat een groot pluspunt”. 

“MyCodi is verheugd dat De Clercq als eerste advocatenkantoor en notariaat werkt met onze chatbot. Wij merken dat De Clercq open staat voor nieuwe technologische ontwikkelingen en daarbij niet alleen kijkt naar gevestigde aanbieders. Het kantoor kijkt juist naar wat startups te bieden hebben,” zegt Marc Lappat, cofounder MyCodi