Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Franchiserecht

Bestrijding van gladheid voor de winkel is een zorgplicht

4 september 2017 - 2 minuten leestijd

Nu de ‘r’ weer in de maand zit, zal de kans op ijzel en gladheid toenemen. De kans op glij-partijen van klanten voor de winkeldeuren neemt daarmee ook toe. Een recente rechtszaak tegen de Zweedse meubelgigant IKEA onderstreept het belang van een goed winter veiligheidsbeleid bij zowel franchisegevers als franchisenemers.

Onlangs boog de Hoge Raad zich over een zaak (ECLI:NL:PHR:2017:599 – klik hier) waarbij een bezoekster van een IKEA-filiaal begin 2013 was uitgegleden over een gladde stoep. Zij liep daarbij een fractuur op in haar rechterenkel. Deze bezoekster stelde IKEA vervolgens aansprakelijk voor de geleden materiële en immateriële schade omdat IKEA in haar visie onvoldoende aan gladheidsbestrijding zou hebben gedaan, ondanks dat het in de periode had geijzeld.

In tegenstelling tot de rechtbank nam het gerechtshof een zorgplicht aan voor IKEA om bij winterse omstandigheden gladheid in het voetgangersgebied in de directe nabijheid van haar winkel te bestrijden. Nu IKEA dat niet (voldoende) had gedaan, was zij aansprakelijk voor de door de bezoekster geleden schade. IKEA had feitelijk twee fouten gemaakt volgens het gerechtshof, te weten dat zij a) onvoldoende aan gladheidsbestrijding had gedaan en b) onvoldoende toezicht had gehouden op de medewerkers die de veiligheid van de toegang moesten waarborgen. Daarbij speelde onder meer een rol dat IKEA toezicht diende te houden op de veiligheid van de toegang tot de Ikea-vestiging, te meer als er sprake was van zichtbare gladheid, zoals op de betreffende dag dat de bezoekster jammerlijk uitgleed. Ook speelde een rol dat er veel bezoekers (5.000 per dag) de IKEA bezoeken. Deze beoordeling van het gerechtshof is in stand gebleven bij de Hoge Raad.

Voornoemde zaak laat zien dat franchisegevers en franchisenemers er verstandig aan doen om de komende maanden weer de nodige aandacht te besteden aan de winterveiligheid voor de deuren van hun winkels. Als franchisegever zal het weinig moeite hoeven te kosten een protocol op te stellen dat uitgevoerd kan worden door de franchisenemers. Bij gebreke daarvan kunnen franchisenemers uiteraard ook zelf hun verantwoordelijkheid pakken, al dan niet in overleg met de winkeliersverenigingen. Uitglijdende klanten en eventuele claims kunnen daarmee zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden. Verder is het uiteraard niet prettig voor een franchisegever om de eigen formule negatief in de (landelijke) media te zien beschreven. Voorkomen is dan ook beter dan genezen!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Menno de Wijs, advocaat, [email protected]

Ook interessant?