Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Vastgoed, Overheid & NotariaatZorg

Artikel 18 WTZi heeft zijn betekenis verloren

Janbert Heemstra

26 februari 2019 - 1 minuut leestijd

Het huidige artikel 18 WTZi (Wet toelating zorginstellingen) bepaalt dat het bestuur van een zorginstelling vastgoedtransacties moet melden. Is het bestuur voornemens gebouwen of terreinen, of delen daarvan, blijvend niet meer voor de instelling te gebruiken, dan moet het onverwijld mededeling doen aan het College sanering zorginstellingen (alleen voor umc’s geldt dit niet).

Het College beslist vervolgens of goedkeuring is benodigd. Bij de goedkeuring kan het bepalen dat bij verkoop een meeropbrengst ten opzichte van de boekwaarde wordt gestort in het Fonds langdurige zorg. Maar het College maakt van die mogelijkheid sinds 2000 geen gebruik meer.

Janbert Heemstra schreef een artikel over deze situatie dat is verschenen in de meest recente uitgave van het magazine Zorgvisie. Wilt u het hele artikel lezen? Klik dan hier.

Janbert Heemstra  is een breed opgeleide notaris. Hij heeft een bijzondere affiniteit met jonge ondernemers en startups, maar zet zijn expertise ook graag in als adviseur voor gevestigde bedrijven. Na zijn notariële opleiding aan de Rijksuniversiteit Groningen begon Janbert zijn loopbaan als kandidaat-notaris bij Houthoff Buruma. In 2004 voltooide hij cum laude de specialisatieopleiding Financiering & Zekerheden aan de Grotius Academie. Twee jaar later trad Janbert in dienst bij De Clercq. Sinds 2008 is hij notaris/partner. In 2009 volgde Janbert de MasterCourse Vastgoed Fiscaal aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Behalve notaris is Janbert sinds 2002 docent vastgoedrecht en btw / overdrachtbelasting bij Stichting Beroepsopleiding Notariaat.

Als notaris heeft hij zich gespecialiseerd in vastgoed. Dat betekent dat hij zich met name bezighoudt met de talrijke juridische aspecten van (vastgoed)transacties, projectontwikkeling, bouwcontracten, financiering en zekerheden. Daarnaast adviseert hij woningcorporaties.

Blijf op de hoogte

Ontvang de laatste updates en de beste tips in je inbox

Ook interessant?