Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
AanbestedingsrechtIT, IE & Privacy

Aanbestedingen en privacy. Een lastige combinatie?

IT, IE & Privacy

Natascha van Duuren

23 januari 2018 - 1

Privacy is hot. Elke organisatie dient aan de privacywetgeving te voldoen. Ook aanbestedende diensten. In de praktijk blijkt dat privacy een onderwerp is waar aanbestedende diensten mee worstelen. Zo tikte de toezichthouder (Autoriteit Persoonsgegevens) in 2017 een aanbestedende dienst op de vingers wegens schending van de privacywetgeving.

De VNG had bij de aanbesteding van leerlingenvervoer op Tenderned persoonsgegevens van kinderen met een zorgvraag of beperkingen gepubliceerd. Het ging hierbij om namen, adresgegevens, telefoonnummers, geboortedata, schoollocaties, maar ook om zogenaamde bijzondere persoonsgegevens zoals een aanduiding van de beperking(en) van de kinderen. De Autoriteit Persoonsgegevens wees de VNG erop dat het verwerken van persoonsgegevens noodzakelijk moet zijn voor het doel waarvoor ze worden gebruikt. In dit geval had het doel ook op een andere manier kunnen worden bereikt, bijvoorbeeld door het stellen van objectieve eisen aan de kwaliteit van de vervoersmiddelen (bijvoorbeeld dat de vervoersmiddelen ruimte voor rolstoelen moeten hebben) en vaardigheid van de chauffeur (zoals de vaardigheid de leerlingen te helpen met in- en uitstappen.

Natascha van Duuren, Advocaat/Partner IT, IE & Privacy, schreef een whitepaper over dit onderwerp, dat is gepubliceerd op de kennisbank van SDU. Wilt u het hele Whitepaper lezen? Ga dan naar www.vindinkoopenaanbesteding.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang de laatste updates en de beste tips in je inbox

Ook interessant?