Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
Aanbestedingen

Overgang van bedrijfsactiviteiten en referentie-eisen

Per van der Kooi

16 december 2010 - < 1 minuten leestijd

De referentie-eis dat een inschrijver in de laatste drie jaren zelfstandig een vergelijkbare opdracht heeft uitgevoerd of een vergelijkbare dienst heeft verricht, kan voor een recent opgerichte onderneming in een aanbestedingsprocedure een obstakel zijn. Wat echter te denken van de situatie dat de activiteiten van een bestaande onderneming door fusie of splitsing overgaan op een nieuw opgerichte onderneming?

De nieuwe onderneming die inschrijft kan strikt genomen niet aan de hiervoor genoemde referentie-eis voldoen. De onderneming bestaat immers nog geen drie jaar. Maar kan eventueel een beroep worden gedaan op de kennis en ervaring van de vervreemder?

Onlangs heeft de Rechtbank Breda geoordeeld dat de nieuwe inschrijver na acquisitie van een onderneming alleen een beroep kan doen op de kennis en de ervaring van de verworven onderneming, indien alle activiteiten, inclusief personeel en materieel zijn overgenomen. Ditzelfde dient, aldus de rechtbank, te gelden als alle vermogensbestanddelen door splitsing van een vennootschap op de verkrijger zijn overgegaan

Per van der Kooi en Menno de Wijs, advocaten bouwrecht en aanbestedingsrecht.

Ook interessant?