Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
IT, IE & Privacy

Gratis muziek luisteren in uw bedrijf via “streaming”?

7 november 2011 - < 1 minuten leestijd

Streaming is kort samengevat de verzamelterm voor de technologie die het mogelijk maakt dat muziek- en filmbestanden rechtstreeks via computernetwerken (met name internet) kunnen worden verspreid, zonder dat eerst een bestand behoeft te worden gedownload.

Men kan dus onmiddellijk het bestand afspelen. Met de komst van internet zijn vele wettelijke regels in een ander daglicht komen te staan en rijst regelmatig de vraag in hoeverre wetten nog van toepassing zijn op nieuwe technieken. In dit geval is het echter duidelijk. Ook bij gebruik van streaming in een bedrijf dient te worden betaald. Ook dan is sprake van “openbaar maken” in de zin van de Auteurswet en dient aan Buma Stemra een vergoeding te worden betaald. Er gelden overigens verschillende tarieven voor “werkruimtes” en andere ruimtes. Tevens is van belang het aantal personen dat de muziek hoort, hoe vaak de muziek wordt gespeeld en ook de oppervlakte van de ruimte waarin de muziek te horen is. Ondernemingen die gebruik willen maken van “streaming”, bijvoorbeeld door middel van het snel groeiende “Spotify”, dienen dus (helaas) gewoon te betalen!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Teun Pouw, advocaat en merkengemachtigde (E: t.pouw@declercq.com, T: 0715815308 )

Ook interessant?