Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
FranchiserechtIT, IE & Privacy

Franchisegever verbiedt concurrent gebruik gele kratten via merkrecht

23 september 2016 - 2 minuten leestijd

Eerder werd in deze blog al geschreven over de franchiseformule ‘Bakkerij ’t Stoepje’ (klik hier voor het betreffende artikel). Onlangs heeft de rechtbank Midden-Nederland ten gunste van deze franchisegever bepaald dat een concurrent geen gebruik (meer) mag maken van haar gele kratten met woordmerk om eigen goederen in te verhandelen (klik hier voor het vonnis).

Uit het vonnis (ECLI:NL:RBMNE:2016:4722) blijkt dat de franchisegever haar producten (brood- en banketbakkerswaar) aan haar franchisenemers levert in gele kratten waarop het woordmerk van ’t Stoepje is aangebracht. Deze kratten worden ook verplicht gebruikt door de franchisenemers bij de opbouw van hun marktkraam in het kader van de formule specifieke uitstraling.

Naast de producten van de franchisegever verhandelen franchisenemers kennelijk ook producten van concurrenten, waaronder van partij De Bakkerie. Doorgaans worden deze producten in eigen kratten van De Bakkerie geleverd, maar kennelijk komt het ook voor dat daarvoor de gele kratten van de franchisegever worden gebruikt, omdat deze eerder door franchisenemers bij de Bakkerie zijn ingeleverd. Ook wordt (kennelijk) door De Bakkerie aan derden producten in gele kratten geleverd. Het gebruik van de gele kratten door De Bakkerie beviel de franchisegever niet, omdat daardoor een inbreuk werd gepleegd op haar merkrechten. Ook werd door het gebruik van de gele kratten onnodige verwarring geschapen over de herkomst van de door De Bakkerie geleverde producten.

‘Terecht’, meent de rechtbank Midden-Nederland. Door gebruik te maken van de gele kratten om haar eigen producten in te verhandelen maakt De Bakkerie inbreuk op de (merk)rechten van de franchisegever. Het beroep op uitputting wordt daarbij gepasseerd.
Overigens beroept de franchisegever zich in deze niet op de specifieke kleur geel van de kratten als onderdeel van haar (merk-)recht. De franchisegever zal deze kleur geel (nog) niet hebben gedeponeerd, dan wel nog niet hebben kunnen deponeren. Wellicht dat dat op enig moment alsnog mogelijk zal zijn, mits voldoende ingeburgerd bij het publiek. Zie in dat kader ook het artikel ‘Bescherming IE-rechten: niet ‘of’ maar ‘wanneer’. Het biedt een franchisegever indien mogelijk net even iets meer bescherming van haar formule.

Deze uitspraak toont weer aan dat een gedegen strategie omtrent de bescherming van intellectuele eigendomsrechten noodzakelijk is voor elke franchisegever. Refererend aan bovengenoemd artikel is het dan ook niet de vraag of een franchisegever haar intellectuele eigendomsrechten moet beschermen, maar enkel wanneer ze dat gaat doen!

Jan-Willem Kolenbrander, advocaat franchiserecht en Teun Pouw, advocaat IE en geregistreerd merkgemachtigde

Ook interessant?