Advocaten en notariaat in Leiden en Den Haag
Menu
IT, IE & Privacy

Ziekenhuizen overtreden wederom privacywetgeving

Natascha van Duuren

1 juli 2016 - 1

De Autoriteit Persoonsgegevens plaatste een nieuwsbericht waaruit blijkt dat bij bijna de helft van de Nederlandse ziekenhuizen informatie van bezoekers van de ziekenhuiswebsites, wordt doorgegeven aan derde partijen. Dit gebeurt via zogenaamde tracking cookies.

Tracking cookies volgen je gedrag online en bouwen aan de hand van je surfgedrag een profiel op. Dit gebeurt in strijd met de geldende privacywetgeving. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft bij 39 van de 85 onderzochte ziekenhuizen vastgesteld dat commerciële derde partijen tracking cookies op de apparatuur van bezoekers van de ziekenhuiswebsites plaatsen. De cookies worden geplaatst op de apparatuur van de bezoekers van de website zonder dat zij daarvoor toestemming hebben gegeven. Het gebruik van tracking cookies zonder voorafgaande toestemming is in strijd met de wet.

Daarbij komt bovendien dat het bezoek aan de website van een ziekenhuis iets kan zeggen over de gezondheid van de bezoeker. Op grond van artikel 21 Wbp is het verwerken van persoonsgegevens betreffende iemands gezondheid verboden, tenzij iemand daar uitdrukkelijk toestemming voor heeft gegeven. Het plaatsen van tracking cookies op de website van een ziekenhuis kan dan ook tot gevolg hebben dat sprake is van verwerking van persoonsgegevens over de gezondheid van de bezoeker. De ziekenhuizen overtreden hiermee het verbod van artikel 21 Wbp.

In het nieuwsbericht valt te lezen dat de Autoriteit Persoonsgegevens de websites over zes weken opnieuw gaat bekijken. De ziekenhuizen in kwestie hebben dus ruim de tijd om de tracking cookies van hun site te laten verwijderen.

Blijf op de hoogte

Ontvang de laatste updates en de beste tips in je inbox

Ook interessant?